Μια «συμμαχία» σπρώχνει –φανερά ή συγκαλυμμένα- Ε/κ ιδιοκτήτες στην Τούρκο-Επιτροπή στα κατεχόμενα. Πολιτικοί δηλώνουν ότι «είναι θέμα πως νιώθει ο καθένας». Πρόσωπα ικανά να στελεχώσουν τις τεχνικές ομάδες στις διαπραγματεύσεις, συμβουλεύουν ιδιοκτήτες να πουλήσουν. Γνωστοί δικηγόροι ισχυρίζονται ότι τάχα, «όποιος ιδιοκτήτης δεν πάει στην Επιτροπή ως τον Δεκ 2011, θα χάσει για πάντα το δικαίωμά του». Χωρίς όμως να διευκρινίζουν «ποιο δικαίωμα θα χάσει», για να νομίζει ο κόσμος πως αν δεν πάει, θα χάσει την περιουσία του. Ουσιαστικά, μέσω εξουδετέρωσης των ηθικών φραγμών και μέσω της παραπλάνησης, ωθούν εκβιαστικά τον κόσμο στην Τ/Επιτροπή. Όταν αυτά προέρχονται από Ε/κ δικηγόρους που ενεργούν με επίγνωση, πρόκειται για πειθαναγκασμό που στηρίζεται στην παραπλάνηση και είναι αδίκημα. Στην «συμμαχία» που στηρίζει την Τ/Επιτροπή βρίσκεται και η Τουρκία φυσικά!...
Ως έχουν τα πράγματα τώρα, αιτήσεις στο ΕΔΑΔ για αποζημιώσεις (λόγω στέρησης περιουσίας), παραπέμπονται πίσω για εξάντληση όλων των ένδικων μέσων (της Τ/Επιτροπής και μετά πιο πάνω). Εντούτοις, δεν υπάρχει καμιά υποχρέωση για ιδιοκτήτη να πάει στην Τ/Επιτροπή. Οι κίνδυνοι όμως στην Τ/Επιτροπή είναι τεράστιοι και απροσδιόριστοι και δεν αποτελούν ένα απλό διαδικαστικό στάδιο όπως επιτήδεια εμφανίζεται. Στην πραγματικότητα, ο Ε/κ ιδιοκτήτης αποδέχεται εθελούσια μια διαδικασία του ψευδοκράτους με απροσδιόριστες νομικές συνέπειες και με σοβαρό ενδεχόμενο στο τέλος (λόγω κόστους, χρονοβόρας διαδικασίας 10 χρόνων κ.ά.) να αποδεχτεί ως αποζημίωση ένα εξευτελιστικό πόσο -ακόμη και για όσους θέλουν να πωλήσουν χάριν του χρήματος- με ΟΡΙΣΤΙΚΗ απώλεια της περιουσίας.
Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τι θα γίνει μετά τον Δεκέμβρη του 2011. Όμως, το χειρότερο σενάριο σε περίπτωση που ένας δεν προσφύγει στην Τ/Επιτροπή είναι να χάσει την ευκαιρία για αποζημιώσεις από το ΕΔΑΔ λόγω στέρησης περιουσίας. Από την άλλη, το χειρότερο σενάριο στην περίπτωση που οι Ε/κ ιδιοκτήτες καταφύγουν στην Τ/Επιτροπή είναι το οριστικό και συνολικό «θάψιμο» των περιουσιών μας με βάση τις τουρκικές επιδιώξεις.
Σε όσους προβάλλουν πως τον Δεκ 2011 θα κριθεί το δικαίωμα της περιουσίας, επαναλαμβάνεται ότι, ούτε το ΕΔΑΔ αμφισβήτησε το δικαίωμα ιδιοκτησίας, ούτε το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ). Ειδικά το ΔΕΚ επιβεβαίωσε τελεσίδικα την ιδιοκτησία στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας με την υποχρέωση όλων των κρατών της ΕΕ να εκτελούν τις αποφάσεις Κυπριακών Δικαστηρίων. Στην πραγματικότητα, το δικαίωμα ιδιοκτησίας διαβρώθηκε από εκείνους που προσέφυγαν στην Τ/Επιτροπή και από την υποβολή καταστροφικών προτάσεων για το θέμα από την Ε/κ πλευρά. Άλλωστε, πολιτική απόφαση ήταν το πάγωμα της δικαστικής απόφασης εναντίον των Όραμς. Πολιτική απόφαση ήταν και οι προτάσεις της Ε/κ πλευράς στο περιουσιακό που καθιστούσαν ανέφικτη την αποκατάσταση Ε/κ περιουσιών στο Τ/κ κρατίδιο. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τα μηνύματα από τέτοιες κινήσεις, που στην πράξη ωθούν τους ιδιοκτήτες να υποκύψουν στην Τ/Επιτροπή μέσα από την απόγνωση λόγω πολιτικών αποφάσεων. Πάντως, η μεταμόρφωση εκείνων που για χρόνια μηδένιζαν την αξία των δικαστικών αποφάσεων (από την αρχική απόφαση για την Τιτίνα Λοιζίδου) υποδεικνύοντας το αυτονόητο, ότι «το κυπριακό δεν θα λυθεί στα δικαστήρια», είναι σήμερα απίστευτη. Σήμερα, απομονώνουν και στρεβλώνουν κάθε αρνητική πρόνοια δικαστικής απόφασης για να υπερδιογκώσουν την σημασία της.
Μερικές ερωτήσεις για προβληματισμό: (α) Γιατί ο Ερντογάν προέτρεψε τις τουρκικές τράπεζες να διαθέσουν κεφάλαια για εξαγορά Ε/κ περιουσιών, την στιγμή που υποτίθεται μετά τον Δεκ 2011 θα μπορούν να τα πάρουν όλα δωρεάν; (β) Γιατί η Τουρκία επιδιώκει να πάμε στην Τ/Επιτροπή για να μας πληρώσει χρήματα, εφόσον μπορεί να πάρει τις περιουσίες μας δωρεάν μετά τον Δεκ 2011; Ιδού μια ορθολογιστική απάντηση. Η Τουρκία μέσω της Τ/Επιτροπής στα κατεχόμενα την οποία χειρίζεται το ψευδοκράτος, καθιερώνει μια διαδικασία που οι Ε/κ ιδιοκτήτες αποδέχονται ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ και που συμφέρει στην Τουρκία με όλες τις καταστροφικές συνέπειες και κινδύνους για τους ιδιοκτήτες. Επειδή η δική μας ομαδική δράση και συμμαχία προσφέρει διέξοδο, θα επανέλθουμε.
Κώστας Μαυρίδης – ακαδημαϊκός