Άλλαξε μέσα σε μία μέρα όλους τους «σιλοβίκι» που απαρτίζουν τις καίριες θέσεις της ρωσικής ομοσπονδίας
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Πηγή «Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!»
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε αιφνιδιαστικά (όπως συνηθίζει άλλωστε) την Δευτέρα 12 Μαΐου 2014, σε σαρωτικές αλλαγές στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας. Σε θέσεις υψηλής κυβερνητικής ευθύνης διόρισε νέα ενεργά στελέχη και στρατιωτικούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ανασχηματισμός στις ανώτατες θέσεις της εξουσίας, αποτελεί ένα σαφέστατο προοίμιο για την αλλαγή της ρωσικής παγκόσμιας πολιτικής.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε αιφνιδιαστικά (όπως συνηθίζει άλλωστε) την Δευτέρα 12 Μαΐου 2014, σε σαρωτικές αλλαγές στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας. Σε θέσεις υψηλής κυβερνητικής ευθύνης διόρισε νέα ενεργά στελέχη και στρατιωτικούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ανασχηματισμός στις ανώτατες θέσεις της εξουσίας, αποτελεί ένα σαφέστατο προοίμιο για την αλλαγή της ρωσικής παγκόσμιας πολιτικής.
Ο Ρώσος πρόεδρος αντικατέστησε τον επικεφαλής του (Presidential Property Management Department of the Russian Federation) Vladimir Kozhin, ο οποίος κατείχε το αξίωμα αυτό από το 2000. Στην θέση του διόρισε τον Alexander Kolpakov, πρώην επικεφαλή της διαχείρισης "B" της προεδρικής υπηρεσίας ασφαλείας.
Ο
Kolpakov έχει επίσης εργαστεί σε ανώτερες θέσεις, στο οικονομικό έργο
της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας ασφαλείας (FSO). Τον Kozhin, με τη σειρά του
τον διόρισε σε μια υψηλότερη θέση αλλά λιγότερο σημαντική θέση, αυτή
του βοηθού του προέδρου σχετικά με τη αμυντικο- τεχνική συνεργασία (
MTC).
Ο
πρώην επικεφαλής της ασφάλειας του Πούτιν, αντιστράτηγος Viktor
Zolotov, διορίστηκε διοικητής των στρατευμάτων Εσωτερικών και Πρώτος
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών. Ο αντιστράτηγος Zolotov είχε εργαστεί
προηγουμένως στην ηγεσία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας FSB, και
στη συνέχεια εισήλθε στην υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Επίσης ο Β. Πούτιν άλλαξε τους «απεσταλμένους του» στις περιφέρειες του Βορείου Καυκάσου και της Σιβηρίας. Απεσταλμένος της ρωσικής κυβέρνησης στον βόρειο Καύκασο, διορίστηκε ο διοικητής των στρατευμάτων του ΥΠΕΣ στο Βόρειο Καύκασο Sergei Melikov.
Ο
πρώην πληρεξούσιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μ. Khloponin διατήρησε τη
θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσικής Κυβέρνησης. Επικεφαλής της
SFO διορίσθηκε ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων του Υπουργείου
Εσωτερικών της Ρωσίας Nikolai Rogozhkin.
Ο
προκάτοχός του viktor Tolokonskiy τοποθετήθηκε προσωρινός προϊστάμενος
της ρωσικής Επικρατείας του Κρασνογιάρσκ. Με τη σειρά του, ο επικεφαλής
της Επικρατείας Κρασνογιάρσκ Lev Kuznetsov, τοποθετήθηκε από τον Ρώσο
πρόεδρο στην διεύθυνση του νέου υπουργείου του Βορείου Καυκάσου.
Δύο σημαντικές αλλαγές πραγματοποιήθηκαν και σε θέσεις στο υπουργείο Εσωτερικών. Νέος επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών τοποθετήθηκε ο alexander Savenkov, καθώς επίσης και ο Dmitri Mironof ως διευθύνων νούς στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Όλες οι ανακατατάξεις και οι διορισμοί των νέων «σιλοβίκι» σημειώθηκαν μέσα σε μία μέρα, στις 12 Μαΐου 2014!
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες από την ιστοσελίδα lenta.ru, τα μέτρα που πήρε ο ρώσος πρόεδρος αποσκοπούν στην ενίσχυση της «νέας γενιάς» των υφιστάμενων δυνάμεων ασφαλείας, και φυσικά «απαντούν» στην ιστάμενη γεωπολιτική κατάσταση.
«Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση σε θέσεις ανθρώπων που απαρτίζουν καίρια πόστα στο κοντινό περιβάλλον του Ρώσου προέδρου, αλλά και των δομών εξουσίας, ιδιαίτερα της Federal Protective Service (FSO) και της προεδρικής υπηρεσίας ασφαλείας», αναφέρει ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Πολιτικών επιστημών (MIPE) Yevgeny Minchenko.
Μια
παρόμοια άποψη με αυτή συμμερίζεται και ο επικεφαλής του στρατηγικού
σχεδιασμού των συνόρων και του Συνδέσμου Συνεργασίας (MTA) Alexander
Sobyanin. «Ο διορισμός ως οικονομικού διαχειριστή του Alexander
Kolpakov, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της ανθρώπινης κυβερνητικής
αλυσίδας και μέρος της δύναμης της «ομάδας του Πούτιν», υποδηλώνοντας
ότι η διοίκηση θα πρέπει τώρα να ελέγχεται πλήρως από τον πρόεδρο,
παρακάμπτοντας τελείως την γραφειοκρατία. Ο Kozhin αποτελεί έναν από
τους πιο σημαίνοντες πολιτικούς στη Ρωσία, που συμβολίζει όμως την
παλαιά φρουρά στον έλεγχο της γραφειοκρατίας και της εσωτερικής
πολιτικής της χώρας», δήλωσε ο Sobyanin.
Κλειδί
επίσης θεωρείται και ο διορισμός του Viktor Zolotov ως διοικητής των
δυνάμεων εσωτερικής ασφαλείας, αναφέρει ο Sobyanin. «Αυτός είναι ένας
ισχυρός αξιωματικός ασφαλείας, και αμετακίνητος «συνεργάτης» του Β.
Πούτιν, ακόμα από την εποχή που εργάζονταν ως σύμβουλος στον δήμο της
Αγίας Πετρούπολης. Ο Zolotov αποτελεί την «γροθιά και το μαστίγιο», μην
επιτρέποντας σε κανέναν να αμφισβητήσει τις αλλαγές του ρώσου προέδρου
με οποιαδήποτε τρόπο στην εσωτερική πολιτική», δήλωσε ο ίδιος.
Σημαντική επίσης ήταν και η αλλαγή των επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας σε κρίσιμα για την Ρωσία πόστα, όπως ο Βόρειος Καύκασος και η ομοσπονδιακή περιοχή της Σιβηρίας, καθώς και η περιοχή που συνορεύει με το Καζακστάν και την Κεντρική Ασία.
Ο Πολιτικός αναλυτής Yevgeny Minchenko πιστεύει ότι η ενίσχυση του ρόλου της συνιστώσας δύναμης, στις δραστηριότητες των εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων της ρωσικής εξουσίας, καταδεικνύει ότι τα θέματα της κοινωνικο - οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών αυτών, θα περάσουν υπο τον άμεσο έλεγχο των αρμόδιων υπουργών και διοικητών. Οι «Σιλόβικι», κατά την γνώμη του, θα λειτουργήσουν ως «mega- ρυθμιστές» σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Μια παρόμοια άποψη, συμμερίζεται και ο πολιτικο-οικονομικός εμπειρογνώμονας του ινστιτούτου « Neocon» Michael Khazin.
Οι διορισμοί σε θέσεις-κλειδιά νέων σιλόβικι, συνδέονται άμεσα με την επικείμενη μετάβαση σε μια οικονομία της «κινητοποίησης».
«Η σχετικά ανεπαρκώς ελεγχόμενη κάθετη επέκταση των αρμοδιοτήτων των εκτελεστικών διευθυντών σε θέσεις-κλειδιά, για την ρωσική οικονομία δεν έχει νόημα. Διορίστηκαν επίσης στρατηγοί, των οποίων η «δουλειά», είναι απλώς να ακολουθούσουν πιστά τις προεδρικές εντολές », λέει ο Khazin.
Καθώς διαφαίνεται λοιπόν όλες αυτές οι αλλαγές στην πυραμίδα της εξουσίας του Κρεμλίνου έχουν ως στόχο την γεωπολιτική κατάσταση στην Ουκρανία και την «κόντρα» Ρωσίας –ΗΠΑ. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στον Καύκασο όπου οι ρωσικές αρχές αναμένουν επιθέσεις από τους Τσετσένους αντάρτες, που δρουν με αραβική οικονομική συνδρομή, καθώς και στην περιοχή των συνόρων με το Καζακστάν όπου αναμένουν παρόμοια κατάσταση με την Ουκρανία..
«Όταν ένα προπονητής στο ποδόσφαιρο αλλάζει σε καίριες θέσεις τους παίκτες του, αποσκοπεί στο να επιτεθεί και να νικήσει». Προφανώς αυτό επιθυμεί και ο Ρώσος πρόεδρος στην περίπτωση αυτή.