"...τ' αληθινό μπόι τ' ανθρώπου μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς..." Γιάννης Ρίτσος --- "...το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει αυτό..." Martin Luther King --- "..από μεν ησυχίης και ραθυμίης ή δειλίη αύξεται, από δε τής ταλαιπωρίης και των πόνων αι ανδρείαι... Ιπποκράτης --- "...είναι αδύνατο να θεωρείται ελεύθερος αυτός που είναι δούλος στα πάθη του και κυριαρχείται από αυτά..." Πυθαγόρας
  • Ο καρκίνος είναι ένας μύκητας ... ΚΑΙ είναι ιάσιμος!

  • Πατρίδα δεν είναι το κράτος

  • Θεραπεύστε το πεδίο σας – Θεραπεύστε το σώμα σας

  • Έχουμε φτάσει στο σημείο...Τώρα!

  • Το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης - μια άλλη προσέγγιση

  • Η άγνωστη γνωστή πραγματικότητα που ζούμε!

  • ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΟΥ!

  • ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ!!!

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ EUROGROUP 25.3.2013 (TO ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ). Πρόκειται όντως για νέα συμφωνία;

http://static3.businessinsider.com/image/5152fe3beab8ea990f000001-506-380-400-/eurogroup-dijsselbloem-olli-rehn-2.jpgΗ απόφαση του Eurogroup της 25.3.2013 για την Κύπρο.


Για διευκόλυνση σας μεταφράζω το παράρτημα για να το σχολιάσω στη συνέχεια.
"Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.... "


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ



Μετά την παρουσίαση από τις αρχές της Κύπρου σχεδίων των πολιτικών τους, τα οποία επικροτήθηκαν θερμά από το Eurogroup, συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

1. Η Laiki θα πρέπει να εκκαθαρισθεί άμεσα - με την πλήρη συμμετοχή των ιδίων κεφαλαίων, των κάτοχων ομολόγων και των ανασφάλιστων καταθετών - με βάση την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, με τη χρήση του προσφάτως εγκριθέντος πλαισίου εξυγίανσης των τραπεζών.

2. Η Laiki θα χωριστεί σε μια καλή τράπεζα και μια κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα εκκαθαρισθεί εν λειτουργία με την πάροδο του χρόνου.

3. Η καλή τράπεζα θα πρέπει να ενσωματωθεί στην Τράπεζα Κύπρου (BoC), χρησιμοποιώντας το πλαίσιο εξυγίανσης τραπεζών, αφού δεχθεί σε ακρόαση τα Διοικητικά Συμβούλια της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Θα περιλάβει τα 9 δισ. ευρώ του ΕΛΑ . Μόνο οι ανασφάλιστες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένες έως ότου πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση και επομένως είναι δυνατό να υπόκειται σε κατάλληλες συνθήκες.

4. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.

5.Στην Τράπεζα Κύπρου η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει μέσω μετατροπής καταθέσεων σε ίδια κεφάλαια που θα αφορά τις ανασφάλιστες καταθέσεις με την πλήρη συμμετοχή και των ιδίων κεφαλαίων και των κατόχων ομολόγων.

6. Η μετατροπή θα είναι τέτοια ώστε ένας λόγος κεφαλαίου 9% να εξασφαλίζεται στο τέλος του προγράμματος.

7. Όλοι οι ασφαλισμένοι καταθέτες σε όλες τις τράπεζες θα πρέπει να προστατεύονται πλήρως, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

8. Τα χρήματα του προγράμματος (έως 10 δισ. ευρώ) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής και της Τράπεζας της Κύπρου.

Η Ευρωομάδα είναι πεπεισμένη ότι αυτή η λύση είναι ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της συνολικής σταθερότητας του κυπριακού οικονομικού συστήματος και την ικανότητά του να χρηματοδοτήσει την οικονομία της Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ

1. Η Λαική θα εκκαθαρισθεί άμεσα με χρήση όλων των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, των κατόχων ομολόγων και των μετόχων. Πρόκειται για συνολική καταστροφή της αξίας της περιουσίας όλων αυτών των ομάδων. Γίνεται αναφορά στο σχετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, που στην ουσία απαγορεύει όλα τα τεχνάσματα με τα οποία μπορούσε να γλυτώσει κανένας (πχ έκδοση επιταγών, σπάσιμο του ποσού σε νέους λογαριασμούς, πρόωρη εξόφληση προθεσμιακών καταθέσεων κλπ).

2. Η Λαική θα σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα με την κακή πλευρά της να εκκαθαρίζεται εν λειτουργία για άγνωστο χρόνο.

3.Η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί στην τράπεζα Κύπρου μετά από ακρόαση των διοικήσεων Λαικής και τράπεζας Κύπρου, δηλαδή δεν θα είναι άμεση και εύλογα μπορεί να προκύψουν διαφωνίες ή νομικές εμπλοκές. Η νέα τράπεζα θα επιβαρυνθεί με τα 9 δις ευρώ χρηματοδότησης της Λαικής μέσω του προγράμματος ELA. Αυτή η λεπτομέρεια αποκλείει ή καθυστερεί κατά πάσα πιθανότητα την συμφωνία για μεταβίβαση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών σε τράπεζα της Ελλάδας. Οι καταθέσεις στην τράπεζα Κύπρου άνω των 100.000 ευρώ θα παραμείνουν παγωμένες και ενδέχεται μελλοντικά να κουρευθούν μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

4.Η Τράπεζα Κύπρου θα χρηματοδοτείται με το ισχύον πλαίσιο από την ΕΚΤ και όχι με νέο μηχανισμό ή μέσω πχ του ESM ή του επενδυτικού κεφαλαίου που θέλουν να φτιάξουν στην Κύπρο.

5. Όλα τα ίδια κεφάλαια, τα ομόλογα και οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου με μετατροπή σε μετοχές. Με τι τιμή άραγε και σε τι ποσοστό θα ανέρχεται η συμμετοχή των ανασφάλιστων καταθέσεων με δεδομένη την ανάληψη των 9 δις ευρώ του ELA? Σίγουρα όμως πάνω από 30%...

6. Ο συντελεστής κεφαλαιακής επάρκειας για την νέα τράπεζα ορίζεται σε 9%.
Κατά συνέπεια μπορούν να υπολογισθούν οι ανάγκες κεφαλαίου όταν δημοσιευθεί ισολογισμός μετασχηματισμού για την νέα τράπεζα. Εκεί θα φανεί αν η συμφωνία είναι χειρότερη από την προηγούμενη...

7. Γίνεται μία επίκληση της προστασίας των καταθετών με βάση την νομοθεσία για τις ανασφάλιστες καταθέσεις στην Ευρώπη για λόγους καθησύχασης των καταθετών στην Κύπρο. 'Ομως παραλείπεται να υπενθυμισθεί η επιβολή με νέα Κυπριακή νομοθεσία περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων...που ισχύουν ήδη.

8. Τέλος αναφέρεται πως τα 10 δις ευρώ που θα δοθούν ως βοήθεια δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαικής και της Τράπεζας Κύπρου. Συμπέρασμα μόνο οι καταθέτες αυτών των δύο τραπεζών θα πληρώσουν άγρια τον λογαριασμό για όλο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου...

Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί ότι η προσθήκη ως παράρτημα στην παλαιότερη απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο δείχνει ότι στην ουσία δεν έγινε καμμία παραχώρηση εκ μέρους του Eurogroup, ούτε ουσιαστική διαπραγμάτευση εκ μέρους της Κύπρου: Δεν πρόκειται για νέα συμφωνία...

SON OFEON


Η απόφαση του Eurogroup της 25.3.2013 για την Κύπρο στα Αγγλικά



Αν ενδιαφέρεστε διαβάστε και την απόφαση της 15.3.2013 του Eurogroup:


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 16.3.2013 (ΣΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ)

Το Eurogroup χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις κυπριακές αρχές για τους ακρογωνιαίες προυποθέσεις της πολιτικής ,στις οποίες βασίζεται το μελλοντικό πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής. (1)

Το πρόγραμμα θα βασίζεται σε φιλόδοξα μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, σε αποφασιστική δράση για να πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας (2), καθώς και στη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη (3), επιτρέποντας τη χαλάρωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Το Eurogroup χαιρετίζει τους Όρους Αναφοράς για μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της εφαρμογής της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο πλαίσιο των κυπριακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων , με τη συμμετοχή της Moneyval παράλληλα με μια ιδιωτική διεθνή ελεγκτική εταιρεία και διαβεβαιώνει ότι η έναρξη του ελέγχου είναι προ των πυλών (4). Σε περίπτωση προβλημάτων κατά την εφαρμογή του πλαισίου, τα προβλήματα θα διορθωθούν ως μέρος των όρων του προγράμματος.

Το Eurogroup συγχαίρει τις κυπριακές αρχές σχετικά με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για να υιοθετηθούν τα φορολογικά μέτρα που συμφωνήθηκαν με την Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Αυτό αφορά κυρίως την υιοθέτηση των μέτρων εξυγίανσης ύψους 4 ,5 % του ΑΕΠ. (5)Το Eurogroup χαιρετίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να εντείνουν τις προσπάθειές τους στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. (6)

Το Eurogroup χαιρετίζει περαιτέρω τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την κινητοποίηση των εσωτερικών πόρων προκειμένου να περιοριστεί το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που συνδέεται με το πρόγραμμα προσαρμογής (7). Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την καθιέρωση μίας εκ των προτέρων εφάπαξ εισφοράς σταθερότητας που ισχύει για κατοίκους και μη κατοίκους καταθέτες(8). Περαιτέρω μέτρα αφορούν την αύξηση της παρακράτησης φόρου επί των εισοδημάτων του κεφαλαίου (9), την αναδιάρθρωση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (10), την αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος (11) και τη συμμετοχή στη διάσωση των κατόχων ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (12). Το Eurogroup προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τη χρηματοδοτική συμμετοχή.(13)

Το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι οι πρωτοβουλίες αυτές, καθώς και η αυστηρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων προϋποθέσεων πολιτικής θα επιτρέψει στο δημόσιο χρέος της Κύπρου, το οποίο αναμένεται να φθάσει το 100% του ΑΕΠ το 2020, να παραμείνει σε μια βιώσιμη πορεία και να ενισχύσει το αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας (14). Η σημερινή εύθραυστη κατάσταση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα που συνδέεται με πολύ μεγάλο μέγεθος σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη συρρίκνωση, με το εγχώριο τραπεζικό τομέα φθάνει το μέσο όρο της ΕΕ μέχρι το 2018, εξασφαλίζοντας έτσι τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του και τη διασφάλιση των καταθέσεων (15) . Επιπλέον, το Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών (16), η οποία θα προστατεύσει τη σταθερότητα τόσο των ελληνικών και των κυπριακών τραπεζικών συστήματων (17) και δεν θα επιβαρύνει το ελληνικό χρέος προς το ΑΕΠ.(18)

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup θεωρεί ότι - κατ 'αρχήν (19) - η οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο είναι δικαιολογημένη για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Κύπρου και της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της, παρέχοντας ένα χρηματοδοτικό κονδύλιο το οποίο έχει μειωθεί έως και 10 δισ. ευρώ. Το Eurogroup θα επικροτούσε μια συμβολή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του προγράμματος(20)

Το Eurogroup καλεί τις αρχές και την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να ολοκληρώσει γρήγορα το μνημόνιο. (21) Το Eurogroup θα εξετάσει την τεκμηρίωση του προγράμματος που συνέταξε η Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, καθώς και το ESM όταν αυτό γίνει διαθέσιμο. (22) Οι σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της συμφωνίας στήριξης από το EMS θα ξεκινήσουν.(23)

Το Eurogroup αναμένει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο των Διοικητών ESM θα είναι σε θέση να εγκρίνει επισήμως την πρόταση για μια οικονομική συμφωνία στήριξης από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου 2013 , υποκείμενο στην ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών.(24)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINK
http://eurozone.europa.eu/newsroom/news/2013/03/eg-statement-cyprus-16-03-13/


ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ

(1) Η συμφωνία χρακτηρίζεται πολιτική και όχι οικονομική.

(2) Ζητούν την αποφασιστική δράση των κυπριακών αρχών, γιατί αναγνωρίζουν έμμεσα ότι είναι αμφιλεγόμενης απόδοσης και αποδοχής από τον Κυπριακο λαό.

(3) Αναφέρονται σε βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη. Δηλαδή ως τώρα η ανάπτυξη της Κύπρου δεν ήταν?

(4) Δηλαδή ως τώρα οι κυπριακές αρχές καθυστερούσαν την έρευνα του πιστωτικού τους συστήματος για φαινόμενα ξεπλύματος μαύρου χρήματος?

(5) To πρώτο μέτρο αφορά την αύξηση της φορολογίας με ισοδύναμο αποτέλεσμα 4,5% του ΑΕΠ.

(6) Το δεύτερο μέτρο είναι οι ιδιωτικοποιήσεις.

(7) Και μπαίνουμε στο ζουμί: Για να περιοριστεί η βοήθεια των ευρωπαίων στα 10 δις ευρώ γίνονται όλα.

(8) Η έκτακτη εισφορά επί των καταθέσεων αφορά κύπριους και αλλοδαπούς.

(9) Επιβάλλεται αύξηση των φόρων επί του κεφαλαίου.

(10) Απαιτείται αναρδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

(11) Γίνεται αύξηση του συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος (δηλαδή επί των τόκων μόνο?)

(12) Συμβάλουν στην διάσωση των τραπεζών και οι κάτοχοι ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.Πόσο τμήμα αυτών των κεφαλαίων θα χαθεί? 9,9% ή 100%?

(13) Eλπίζουν ότι θα κάνουν συμφωνία με τους Ρώσους και θα συμμετάσχουν και αυτοί στη διάσωση.Η συμφωνία δεν είναι δεδομένη γιατί ήδη θα τους φορολογήσουν κατά 9,9% μέσω της έκτακτης εισφοράς στις καταθέσεις τους.

(14) Μέχρι το 2020 αναμένουν ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου θα φτάσει το 100%. 'Οπως ίσως συνέβη και με την Ελλάδα , όπου έπεσαν όλες οι προβλέψεις τους έξω?

(15) Mέχρι το 2018 περιμένουν ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου θα συρικνωθεί στο μέσο όρο της Ευρώπης.Δηλαδή θα διώξουν τις καταθέσεις ή θα μειώσουν τα υφιστάμενα δάνεια?

(16) Προαναγγέλεται η απορρόφηση των κυπριακών τραπεζικών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα από το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα?

(17) Aναγνωρίζεται ο υφιστάμενος κίνδυνος αποσταθεροποίησης και των δύο τραπεζικών συστημάτων ενόψει των εξελίξεων?

(18) Δεν θα επιβαρύνει το λόγο δανείων προς ΑΕΠ της Ελλάδας.'Αρα η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών ελληνικών υποκαταστημάτων δεν θα γίνει με νέα δανεικά προς την Ελλάδα ή θα μοιραστούν τα υφιστάμενα κεφάλαια για την Ελλάδα?

(19) H παράγραφος αυτή απευθύνεται στους γερμανούς και σε όσους αμφισβητούν ακόμα την αναγκαιότητα της "διάσωσης" της Κύπρου.

(20) Θέλουν και το ΔΝΤ παρέα. Αυτό όμως θέλει?

(21) To ΔΝΤ θα συνεργασθεί σίγουρα στην προετοιμασία του προγράμματος, αλλά όχι στην χρηματοδότηση του.

(22) Το πρόγραμμα δεν είναι ακόμα έτοιμο και θα υλοποιηθεί κυρίως από το ESM, όταν αυτό αρχίσει να λειτουργεί.

(23) Απαιτούνται και εγκρίσεις από τα κοινοβούλια για να τρέξει το πρόγραμμα.Θα χαρουν ιδιαίτερα οι γερμανοί...

(24) Το πρόγραμμα θα εγκριθεί επισήμως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου 2013 από τους διοικητές του ESM, αφού ολοκληρωθούν οι εγκρίσεις στα κοινοβούλια (αν ολοκληρωθούν...)

ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
ΑΦΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ :
ΣΩΘΗΚΑΜΕ Ή ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ?


ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες Αναρτήσεις