Ουάσινγκτον: «Οι ΗΠΑ
συνεχίζουν να υποστηρίζουν προσπάθειες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για
επανένωση της νήσου σε μία διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία», είπε ο
Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου
πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον, Γιώργου Σιακαλλή.
Στη σύντομη τελετή που έλαβε χώρα χθες βράδυ στο Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Ομπάμα καλωσόρισε τον Κύπριο πρέσβη, αναφέροντας ότι προσβλέπει σε συνεργασία μαζί του για την εμβάθυνση των ήδη στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντά του.
Στις γραπτές ομιλίες που αντηλλάγησαν, ο Πρόεδρος Ομπάμα αναφέρει ότι η διαίρεση της νήσου έχει διαρκέσει πάρα πολύ.
«Αναγνωρίζουμε της ελπίδες σας για τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου μέσω μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης. Πιστεύουμε σθεναρά, συνέχισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, πως μία αμοιβαίως αποδεκτή διευθέτηση είναι προς το καλύτερο συμφέρον του λαού της Κύπρου και ελπίζουμε πως τα μέρη θα δώσουν τελικά τέρμα στην τραγική διαίρεση της νήσου. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν βοήθεια που και οι δύο πλευρές θα βρουν χρήσιμη για την επίτευξη λύση».
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε ότι «η Κύπρος και οι ΗΠΑ μοιράζονται μία μακρά ιστορία φιλίας, βασισμένης στις κοινές αξίες, στους κοινούς στόχους και μία αμοιβαία δέσμευση στη δημοκρατία και την ελευθερία».
«Μαζί, συμπλήρωσε, μπορούμε να προωθήσουμε προσπάθειες για προώθηση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προσβλέπω στην ενδυνάμωση του συνεταιρισμού και της συνεργασίας μας σε πολλές περιοχές αμοιβαίου συμφέροντας», είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα.
Στην ομιλία που συνόδευε τα διαπιστευτήριά του, ο πρέσβης Γιώργος Σιακαλλής μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και αναφέρθηκε στους πολυετείς στενούς δεσμούς, αρχές, ιδανικά και αξίες που συνδέουν τις δύο χώρες. Και διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει πλήρως δεσμευμένη για περαιτέρω ενδυνάμωση στο μέλλον των δεσμών αυτών φιλίας και συνεργασίας».
Υπογράμμισε ότι ήδη οι δύο χώρες εργάζονται από κοινού για την προώθηση και εξασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης, της σταθερότητας, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.
«Σε μία προσπάθεια για περαιτέρω εξυπηρέτηση αυτών των στόχων, η Κύπρος ανακοίνωσε την πρόθεσή της και προχωρεί προσεκτικά αλλά και σθεναρά στην κατεύθυνση της ένταξης στο πρόγραμμα Συνεταιρισμός για την Ειρήνη, καθώς η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επαναπροσδιορίσει την εξωτερική πολιτική της χώρας και να αυξήσει τη συνεισφορά της στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, όπως και στον Διατλαντικό Συνεταιρισμό και να καταστεί χρήσιμη γέφυρα προς την ευαίσθητη και ρευστή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Ο Κύπριος πρέσβης ανέφερε ακόμη πως ως σοβαρός και αξιόπιστος εταίρος, η Κύπρος ελπίζει να συμβάλει στις κοινές προσπάθειες για ενδυνάμωση της διεθνούς σταθερότητας και να οικοδομήσει ισχυρές σχέσεις ασφαλείας, οι οποίες είναι ζωτικές στη διατήρηση της διεθνούς τάξης.
Ο κ. Σιακαλλής αναφέρθηκε στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, στις ευκαιρίες που προσφέρονται για αμερικανικές επενδύσεις στα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου και στις δυνατότητες που θα προσφέρει η αναθεώρηση της συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας, μεταξύ των δύο χωρών. Στάθηκε επίσης στο προσφάτως ανανεωθέν μνημόνιο για την προστασία της κυπριακής κληρονομιάς και στην προσπάθεια της Κύπρου να ενταχθεί στις χώρες των οποίων οι υπήκοοι δεν χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν τις ΗΠΑ.
Αναφερόμενος στο κυπριακό, ο Κύπριος πρέσβης τόνισε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραμένει πλήρως δεσμευμένος στο να φέρει νέα προσέγγιση και ώθηση στις προσπάθειες για συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, με στόχο τον τερματισμό της παράνομης κατοχής της χώρας που χωρίζει το λαό της Κύπρου και την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας, όχι μόνο προς όφελος της Κύπρου, αλλά επίσης και προς το συμφέρον της ευρύτερης περιφερειακής σταθερότητας εν γένει.
«Όμως, συνέχισε, χωρίς αμφιβολία, η ίδια η Τουρκία ως κατοχική χώρα κρατά το κλειδί για πάσα αμοιβαίως αποδεκτή λύση, από τη στιγμή που αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ειλικρινή καλή θέληση της Τουρκίας και την εποικοδομητική ενεργή ανάμιξή της στην ειρηνευτική διαδικασία, ενώ θα σέβεται πλήρως το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Ο κ. Σιακαλλής αναφέρθηκε και στις οικονομικές δυσκολίες που έχουν επηρεάσει σφοδρά τη χώρα στους τελευταίους μήνες και απαιτούν την ανάγκη της προσωπικής δέσμευση και προσοχής του Προέδρου της Δημοκρατίας, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του και επισήμανε πως η κυπριακή κυβέρνηση «παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη ανάληψη – κατόπιν διαβουλεύσεων με τους διεθνείς εταίρους του ΔΝΤ και της ΕΕ – μιας σειράς καινοφανών μέτρων και θαρραλέων νέων βημάτων και την αναδόμηση και αναζωογόνηση της οικονομίας της νήσου».
Κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η διερεύνηση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της Κύπρου προσφέρει, όχι μόνο νέες ελπίδες στις προσπάθειες αναγέννησης της κυπριακής οικονομίας, αλλά επίσης νέες λεωφόρους για συνεργασία με τους διεθνείς εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
«Αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες είναι ήδη αναμειγμένες σ’ αυτό το νέο σχέδιο και προσβλέπουμε στην μελλοντική επέκταση παρομοίων κοινών εγχειρημάτων», κατέληξε ο κ. Σιακαλλή.
Πηγή: philenews