"...τ' αληθινό μπόι τ' ανθρώπου μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς..." Γιάννης Ρίτσος --- "...το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει αυτό..." Martin Luther King --- "..από μεν ησυχίης και ραθυμίης ή δειλίη αύξεται, από δε τής ταλαιπωρίης και των πόνων αι ανδρείαι... Ιπποκράτης --- "...είναι αδύνατο να θεωρείται ελεύθερος αυτός που είναι δούλος στα πάθη του και κυριαρχείται από αυτά..." Πυθαγόρας
  • Ο καρκίνος είναι ένας μύκητας ... ΚΑΙ είναι ιάσιμος!

  • Πατρίδα δεν είναι το κράτος

  • Θεραπεύστε το πεδίο σας – Θεραπεύστε το σώμα σας

  • Έχουμε φτάσει στο σημείο...Τώρα!

  • Το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης - μια άλλη προσέγγιση

  • Η άγνωστη γνωστή πραγματικότητα που ζούμε!

  • ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΟΥ!

  • ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ!!!

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Δολοπλόκος της χρονιάς

Όταν ένας υψηλά ιστάμενος διπλωμάτης μιλά δημόσια σε Ε/κ εφημερίδα για το Κυπριακό εν μέσω διαπραγματεύσεων, είναι προφανές ότι πρόκειται για προμελετημένη ενέργεια. Όταν ο διπλωμάτης αυτός έχει θέση Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ/ΟΗΕ, κάθε λέξη του είναι προσεχτικά επιλεγμένη γιατί στοχεύει να στείλει μηνύματα.  Όταν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ/ΟΗΕ είναι ο Ντάουνερ ο οποίος έδωσε πρόσφατα συνέντευξη, σε ποια μηνύματα στόχευε;...
  
Τις προάλλες ο Ντάουνερ έδωσε συνέντευξη και φυσικά, δεν ήταν αυθόρμητο. Το περιεχόμενο, η χρονική συγκυρία, οι ερωτήσεις, όλα λογικά είχαν την σκοπιμότητα στο μυαλό του. Άλλωστε, η ολότητα των «εγγράφων Ντάουνερ» –όσα δημοσιεύτηκαν και όσα όχι- σκιαγραφούν προσωπικότητα που ανθεί στις δολοπλοκίες π.χ. δηλώνει δημόσια ότι η υπόθεση Όραμς είναι μια ιδιωτική υπόθεση που ΔΕΝ ενδιαφέρει τον ΟΗΕ, αλλά στο παρασκήνιο προσεγγίζει δικαστές,  δαπανά πόρους του ΟΗΕ και συνωμοτεί με την Τουρκία για να ανατρέψει την Απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που κατοχυρώνει το δικαίωμα των Ε/κ στην ιδιοκτησία τους. Αν ο πραγματικός χαρακτήρας κάποιου φανερώνεται όταν ξέρει ο ίδιος πως οι ενέργειές του δεν θα αποκαλυφθούν, ο Ντάουνερ κερδίζει τον τίτλο του δολοπλόκου της χρονιάς.    
Επί του προκειμένου, η συνέντευξη Ντάουνερ δόθηκε μετά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας με βάση την πρόσφατη Έκθεση του ΓΓ/ΟΗΕ (Νοέμβριος 2010) με ένα κύριο μήνυμα: Είτε υπάρχει είτε όχι, ο Ντάουνερ διαπιστώνει «καλή και σταθερή πρόοδο». Έτσι μόνο περιχαρακώνονται οι παραχωρήσεις της Ε/κ πλευράς που ονομάζονται συγκλίσεις. Παρεμπιπτόντως, ο Ντάουνερ αναφέρει ως παραδείγματα ομοσπονδίας τις ΗΠΑ και την Γερμανία. Ας υιοθετήσει την ομοσπονδία των ΗΠΑ ή της Γερμανίας για λύση στην Κύπρο και θα έχει συντριπτική έγκριση.
Επισημαίνουμε κάτι που φαίνεται να αγνοούν ακόμη και επικριτές του Ντάουνερ. Όταν πρωτο-δημοσιεύτηκαν μερικά από τα έγγραφα Ντάουνερ, ΔΕΝ μίλησε κάποιος για κλοπή. Ούτε όταν η δημοσίευση εγγράφων συνεχίστηκε για βδομάδες. Ούτε μήνες αργότερα, υπέδειξε ο Ντάουνερ ή κάποιος συνεργάτης του οτιδήποτε περί κλοπής. Ο Ντάουνερ είχε αρκετές ξεχωριστές συναντήσεις με Αναστασιάδη και Χριστόφια (από Σεμπ 2009-Μάιο 2010), χωρίς να λεχθεί λέξη για κλοπή. Αντιθέτως, γνωστοποιήθηκε ότι ο Ντάουνερ απολογήθηκε για την ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ. Ειδικά για τον Ν. Αναστασιάδη που έμενε εκτεθειμένος από τα έγγραφα, προέκυπταν διάφορα ερωτηματικά και επί τούτου, δημοσίευσα άρθρο με τίτλο «Όταν απολογήθηκε ο Αλ. Ντάουνερ», στο οποίο άρθρο επεσήμανα ότι «η αντίδραση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ ήταν μια ανακοίνωση που αντί να δώσει εξηγήσεις, επικεντρώθηκε σε ερωτήματα ως προς το γιατί και ποιοί διέρρευσαν τα έγγραφα.» Επαναλαμβάνω: «γιατί και ποιοί ΔΙΕΡΡΕΥΣΑΝ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ», χωρίς λέξη έστω για τυχόν κλοπή. Και συνέχιζα στο άρθρο: «Κατόπιν συνάντησης του Ντάουνερ με το Ν. Αναστασιάδη, λέχθηκε από τον ίδιο το Ν. Αναστασιάδη ότι του απολογήθηκε για τις διαρροές των εγγράφων. Τα περί απολογίας για τη διαρροή των εγγράφων λέχθηκαν κι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από δική του συνάντηση με τον Ντάουνερ.» Την απολογία Ντάουνερ για τη διαρροή των εγγράφων, ο Ν. Αναστασιάδης, χωρίς κανένα τεκμήριο, την ερμήνευσε ότι εξυπακούει και απολογία για το περιεχόμενο τους. Αυτά ίσχυαν για μήνες μετά τις διαρροές των εγγράφων χωρίς λέξη για κλοπή.
Πρόσφατα, όλα άλλαξαν και προέκυψε η ευαισθησία από πλευράς ΔΗΣΥ για το ενδεχόμενο τα έγγραφα να είναι προϊόν κλοπής (!) με μοναδικό τεκμήριο την αξιοπιστία του Ντάουνερ που του … ανάδοξε μήνες μετά το συμβάν, αφού άλλα έλεγε πριν και χωρίς ποτέ να τεκμηριώσει κλοπή. Το ενδεχόμενο η διαρροή να έγινε από τον ίδιο τον Ντάουνερ (ο οποίος είχε σοβαρό κίνητρο και δυνατότητα να το πράξει) δεν προκαλεί καμιά υποψία στους υπερευαίσθητους. Πολλές προφανώς οι δολοπλοκίες της χρονιάς και ο καθένας επιλέγει τον  δολοπλόκο της χρονιάς.  

Κώστας Μαυρίδης
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες Αναρτήσεις