"...τ' αληθινό μπόι τ' ανθρώπου μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς..." Γιάννης Ρίτσος --- "...το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει αυτό..." Martin Luther King --- "..από μεν ησυχίης και ραθυμίης ή δειλίη αύξεται, από δε τής ταλαιπωρίης και των πόνων αι ανδρείαι... Ιπποκράτης --- "...είναι αδύνατο να θεωρείται ελεύθερος αυτός που είναι δούλος στα πάθη του και κυριαρχείται από αυτά..." Πυθαγόρας
  • Ο καρκίνος είναι ένας μύκητας ... ΚΑΙ είναι ιάσιμος!

  • Πατρίδα δεν είναι το κράτος

  • Θεραπεύστε το πεδίο σας – Θεραπεύστε το σώμα σας

  • Έχουμε φτάσει στο σημείο...Τώρα!

  • Το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης - μια άλλη προσέγγιση

  • Η άγνωστη γνωστή πραγματικότητα που ζούμε!

  • ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΟΥ!

  • ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ!!!

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Το “ρωσικό μυστήριο” της Τράπεζας Κύπρου

boc russΜέχρι και το 60% των μετοχών της «νέας Τράπεζας Κύπρου» ελέγχεται από Ρώσους, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές. Την ίδια ώρα, όμως, πρέπει να σημειωθεί πως επικρατεί σχεδόν πλήρης σύγχυση στο όλο θέμα, ενδεικτικό του πόσο ελλιπή είναι τα διαθέσιμα στοιχεία, τόσο στην ίδια την

 τράπεζα όσο και στην Κεντρική Τράπεζα. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η «Κ» «εντοπίζει» το 30% που ανήκει σε Ρώσους, με βάση τις πιο συντηρητικές, πάντα, εκτιμήσεις.

Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα αφορά στους «Κύπριους» καταθέτες, κυρίως φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς, κατέχουν σχεδόν το 40% των νέων μετοχών της τράπεζας (δηλαδή έχουν υποστεί το μεγαλύτερο «κούρεμα», το οποίο ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ.). Είναι ξεκάθαρο προς όλους τους παρατηρητές, πως σε αυτούς περιλαμβάνεται και ένα σεβαστό ποσοστό που αφορά σε Ρώσους κάτοικους Κύπρου, οι οποίοι καταγράφονται ως «Κύπριοι», διότι διατηρούν μόνιμη κατοικία στο νησί. Αυτοί οι «Κύπριοι», αλλά και οι καταθέτες από «άλλες χώρες» σε πολλές περιπτώσεις είναι Ρώσοι, και μάλιστα με πολύ μεγάλες καταθέσεις. Έτσι, ακόμα κι όταν είναι λίγοι στον αριθμό (ιδίως στην τέως Λαϊκή), κατέχουν μεγάλο συγκριτικά ποσοστό της νέας Τράπεζας Κύπρου.

Δικηγορικά γραφεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που πρώτος έγραψε ο «Πολίτης»,, ανάμεσα στους δέκα μεγαλύτερους «κάτοχους» μετοχών, τα 7 είναι δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, καθώς και εταιρείες παροχής υπηρεσιών, τα οποία δεν είναι μεν ιδιοκτήτες των μετοχών, αλλά τις ελέγχουν ως εμπιστευματοδόχοι ή άλλως πώς.
Τα γραφεία είναι: Χρ. Βασιλειάδης (6%), Νεοκλέους (2,5%), Σκορδής και Παπαπέτρου (1,6%), Νίκος Αναστασιάδης (1,6%), Κ. Τσελεπής (1.5%), TotalServe (0,7%) και Χρ. Ιωακείμ (0,7%). Με βάση αυτά τα στοιχεία, καθίσταται προφανές πως περίπου το 14,5% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου ανήκει σε ρωσικά συμφέροντα, τα οποία εκπροσωπούνται από κυπριακές εταιρείες. Η εικόνα, όμως, δεν είναι ολοκληρωμένη με αυτή τη «λίστα» των δέκα μεγαλύτερων «μετόχων».

Για να διακρίνει κανείς το τελικό ύψος των μετοχών που ανήκει σε Ρώσους, πρέπει να κοιτάξει πιο προσεκτικά τη διαμόρφωση του μετοχολογίου. Σύμφωνα με πηγές που έχουν ως βάση τους την Κεντρική Τράπεζα, οι «δεδηλωμένοι» Ρώσοι ελέγχουν το 9% της τράπεζας, με το 5% να αφορά σε επιχειρήσεις και το άλλο 3% να ελέγχεται άμεσα από Ρώσους πολίτες. Επιπλέον, θα πρέπει σε αυτό το 9% να προστεθεί και το 12% που ελέγχεται από τις εταιρείες brass plate, οι οποίες δεν έχουν ουσιαστική φυσική παρουσία στην Κύπρο (παρά μόνο τη «χάλκινη ταμπέλα» στον τοίχο) και οι οποίες είναι ως επί το πλείστον (όχι όμως αποκλειστικά) ρωσικές.

Έτσι, διαφαίνεται πως τουλάχιστον ένα ποσοστό κοντά στο 20% (9% συν 12%) αφορά σε ρωσικά συμφέροντα. Σε αυτό το ποσοστό θα πρέπει κανείς να προσθέσει, όπως αναφέρεται πιο πάνω, και η παρουσία Ρώσων που καταγράφονται ως «Κύπριοι», τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και εταιρείες. Η πιο συντηρητική εκτίμηση θέτει αυτό το ποσοστό στο 1/3 των «Κυπρίων» ή περίπου 13% των συνολικών μετοχών. Άλλες εκτιμήσεις θέτουν το ποσοστό πολύ υψηλότερα.

Άγνωστα στοιχεία
Με αυτό τον υπολογισμό, μπορεί να «εντοπιστεί» ένα 30% των νέων μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, που ανήκει σε ρωσικά συμφέροντα, την ώρα που η ίδια η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά πως άλλες τόσες μετοχές είναι ρωσικές. Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσοι από τους «Κύπριους» είναι τελικά Ρώσοι, αλλά και πόσες από τις καταθέσεις από «λοιπές χώρες» είναι ρωσικών συμφερόντων (π.χ. εταιρείες γραμμένες σε φορολογικούς παραδείσους, στην Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.α., αλλά με τελικούς ιδιοκτήτες Ρώσους).

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, πάντως, τα Ταμεία Προνοίας ελέγχουν μεταξύ τους, περίπου το 10% της νέας τράπεζας, ενώ ένα άλλο 20% ανήκε σε λοιπούς θεσμικούς παίκτες όπως την «κακή Λαϊκή». Ωστόσο, την ώρα που μπορούν να εντοπιστούν με σχετική ευκολία ρωσικά συμφέροντα πίσω από το 30% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, παραμένει η απορία γιατί οι καλύτερα ενημερωμένοι σχολιάζουν πως το τελικό ποσοστό των Ρώσων είναι τουλάχιστον διπλάσιο. Αυτό ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει όταν πλέον θα ανακοινωθεί το τελικό μετοχολόγιο, κάτι που δεν γίνεται ακόμα, παρόλο που έχει ήδη διαμορφωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το βασικό ζήτημα που είχε τεθεί στο τραπέζι από την πρώτη στιγμή της «εκ των έσω διάσωσης» της Τράπεζας Κύπρου, φαίνεται πλέον από τα στοιχεία πως ευσταθεί: Ενώ ο πολιτικός στόχος ήταν η εκδίωξη των ρωσικών συμφερόντων από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, το αποτέλεσμα της απόφασης του Eurogroup ήταν ουσιαστικά, να μετατρέψει σε ιδιοκτήτες (μετόχους) της τράπεζας, τους καταθέτες που ήθελε να διώξει. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται, τα ρωσικά συμφέροντα θα είναι σε θέση να ασκήσουν έλεγχο στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ιδίως εάν οι Ρώσοι καταφέρουν να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες Αναρτήσεις