Τουρκία: Δεν υπάρχει πιθανότητα να προκύψει όχι στα δημοψηφίσματα που θα γίνουν, δήλωσε ο ούτω καλούμενος υπουργός εξωτερικών Οζντίλ Ναμί σε
συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ, αναφέροντας ότι
προηγουμένως θα
γίνουν δημοσκοπήσεις και δεν θα γίνουν δημοψηφίσματα αν δείξουν ότι
βγαίνει όχι."Να ξέρετε πως αν πάμε σε δημοψηφίσματα, θα βγει ναι", είπε. Για τις αρμοδιότητες των πολιτειών, ανέφερε πως η μια πολιτεία δεν θα μπορεί να επεμβαίνει στις αρμοδιότητες της άλλης. "Όπως ο Ομπάμα δεν μπορεί να άρει τη θανατική ποινή στην πολιτεία του Τέξας, κι εδώ θα είναι το ίδιο", εξήγησε.
Επίσης τάχθηκε εναντίον της συμπερίληψης των Βαρωσίων στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, λέγοντας συγκεκριμένα: "Εμείς δεν θα δώσουμε στους Ε/κ τα Βαρώσια που είναι το καλύτερό μας χαρτί για να βγει ναι στην ε/κ πλευρά".
Αναλυτικά, στη συνέντευξή του ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι με καθαρό τρόπο το κοινό ανακοινωθέν στοχεύει τις διαπραγματεύσεις. "Αναφέρεται ότι πρέπει στην Κύπρο να δημιουργηθεί μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας", είπε, προσθέτοντας ότι σε αυτή την ομοσπονδία θα υπάρχουν δύο συνιστώσες πολιτείες, ε/κ και τ/κ, με ίσο καθεστώς.
Όπως είπε αυτή η ομόσπονδη δομή θα έχει μία κυριαρχία ως μέλος του ΟΗΕ, η οποία θα πηγάζει από Ε/κ και Τ/κ, και θα υπάρχει μία διεθνής εκπροσώπηση. Όλοι θα είναι πολίτες της Ομοσπονδίας αλλά ταυτόχρονα θα έχουν και εσωτερική ιθαγένεια των δύο συνιστωσών πολιτειών.
Με βάση το κείμενο, ανέφερε, θα υπάρχει ένα πολύ σημαντικό ομόσπονδο σύστημα. "Στο παρελθόν υπήρχε ένα κράτος. Οι Ε/κ κατάσχεσαν τη μία κυριαρχία αυτού του κράτους. Σε αυτό το κείμενο υπάρχει η αναφορά ότι καμιά πλευρά δεν μπορεί να επιβληθεί στην άλλη. Και σε αυτές τις πλευρές δεν είναι μόνο η Ε/κ και Τ/κ συνιστώσα πολιτεία αλλά και η Ομόσπονδη Πολιτεία. Όπως δηλαδή βλέπουμε στο παράδειγμα της ΕΕ και των ΗΠΑ, θα είναι μια ομοσπονδιακή πολιτεία και οι πολιτείες στις δικές τους αρμοδιότητες θα είναι ελεύθερες και ανεξάρτητες", είπε ο Οζντίλ Ναμί.
Ο Οζντίλ Ναμί ανέφερε ότι αρμοδιότητες που θα έχουν οι πολιτείες θα είναι καθαρές. "Όλες οι αρμοδιότητες που δεν θα βρίσκονται στη λίστα θα ανήκουν στις πολιτείες. Η Ομόσπονδη Πολιτεία δεν θα μπορεί να επεμβαίνει σε αυτές. Για παράδειγμα η παιδεία αφέθηκε στις συνιστώσες πολιτείες. Εάν υπογραφεί ένα πρωτόκολλο εκπαίδευσης με την Τουρκία, αυτό θα μπορεί να το υπογράψει η συνιστώσα πολιτεία. Αλλά στο ζήτημα της άμυνας η τ/κ συνιστώσα πολιτεία δεν θα μπορεί να υπογράψει συμφωνία", εξήγησε.
Ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς θα μπει κάτω από την ομπρέλα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, επομένως δεν θα γίνει αίτηση ξανά για ένταξη στην ΕΕ ή τα ΗΕ, όπως εξήγησε.
Σύμφωνα με τον Οζντίλ Ναμί η ομόσπονδη κυβέρνηση θα ανακοινώσει στην ΕΕ και τα ΗΕ ότι έχει νέο όνομα και νέα συνταγματική δομή και αποδεχόμενο αυτό, θα αλλάξουν το όνομα. "Το όνομα θα είναι Ομόσπονδη Ενωμένη Κύπρος όπως εκτιμώ", είπε.
Ανέφερε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να προκύψει όχι από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί για μια περιεκτική λύση. "Εάν βγει όχι, δεν θα πάμε άλλωστε σε δημοψήφισμα. Υπάρχουν συστήματα δημοσκοπήσεων πολύ αναπτυγμένα. Επομένως αν θα πάμε σε δημοψήφισμα να ξέρετε ότι θα προκύψει ναι", πρόσθεσε.
Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι θα ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί και για Ελλάδα και για Τουρκία, προσθέτοντας ότι ένας Έλληνας δεν θα μπορεί να έρθει και να εγκατασταθεί στην Κύπρο.
Σε ερώτηση εάν τα Βαρώσια θα δοθούν στους Ε/κ ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είπε ότι ο ίδιος είναι εναντίον στο να θεωρηθούν τα Βαρώσια ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. "Ο Ε/κ ηγέτης το έθεσε αυτό ως όρο αλλά στο κοινό ανακοινωθέν δεν υπάρχει κάτι σχετικό με τα Βαρώσια. Ακόμη και ο Ομπάμα λέει στη δήλωσή του ότι πρέπει να γίνει κάτι που και οι δύο πλευρές το αποδέχονται. Και η ΕΕ λέει ότι αν θα γίνει κάτι με τα Βαρώσια θα πρέπει να εγκριθεί και από τις δύο πλευρές. Εμείς δεν θα δώσουμε στους Ε/κ τα Βαρώσια που είναι το καλύτερό μας χαρτί για να βγει ναι στην ε/κ πλευρά. Αυτό δεν μας φέρνει κοντά στη λύση, αντίθετα μας απομακρύνει", είπε ο κ. Ναμί.
Για τις επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι συμβολικές και ότι δεν αναμένει κάτι από αυτές. Ωστόσο, είπε, ότι είναι κάτι που για πενήντα χρόνια δεν έχει γίνει.
Ερωτηθείς για την επιρροή των ΗΠΑ, ο Οζντίλ Ναμί υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν ήταν και πολύ πρόθυμες για να εμπλακούν αλλά «οι Ε/κ ανέπτυξαν μια στάση κριτική εναντίον του Ντάουνερ και απέρριπταν ό,τι έλεγε ο Ντάουνερ πριν καν το δουν», όπως ισχυρίστηκε. "Επομένως δημιουργήθηκε εδώ ένα κενό και έτσι η εμπλοκή των ΗΠΑ άρχισε με σκοπό να βοηθήσει. Αλλά πρέπει να πω ότι δεν άσκησαν πίεση ούτε επέβαλαν οτιδήποτε. Αλλά με το κενό του Ντάουνερ αισθάνθηκαν ένα καθήκον γεφυροποιού, αυτό δεν μπορούμε να το αρνηθούμε", σημείωσε.
Σε ερώτηση γιατί η ε/κ πλευρά να θέλει λύση, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι η οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σε πολύ κακή κατάσταση και με τους σημερινούς ρυθμούς μακάρι σε 20 χρόνια να συνέλθει. "Βρήκαν φυσικό πλούτο και δεν μπορούν να τον πουλήσουν. Οι νέοι τους μεταναστεύουν. Η διέξοδος είναι με τη λύση να μετατραπεί το νησί σε κέντρο επενδύσεων. Θα υπάρξει εμπόριο με την Τουρκία, θα έρχονται και τουρίστες από την Τουρκία. Η χρήση του εναέριου χώρου της Τουρκίας και των λιμανιών της θα εξοικονομήσει ένα δις δολάρια το χρόνο. Θα καταργηθεί ο στρατός, θα εμποδιστεί η μετανάστευση. Θα γίνει γραμμή φυσικού αερίου Ισραήλ, Τουρκίας, Κύπρου και ΕΕ. Θα λυθεί το θέμα του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας", είπε καταλήγοντας.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ