Καρδιοχειρουργός μιλάει για την απάτη της
χοληστερίνης. Εμείς οι γιατροί με όλη μας την εκπαίδευση, τη γνώση και
την εξουσία, αποκτούμε συχνά ένα αρκετά μεγάλο εγώ και είναι δύσκολο να
παραδεχτούμε ότι κάναμε λάθος. Δυστυχώς όμως αυτό συμβαίνει σε αυτήν την
περίπτωση. Δεν σας κρύβω ότι κάναμε λάθος.
Ως χειρουργός καρδιάς με 25 χρόνια εμπειρίας, έχω
εκτελέσει πάνω από 5.000 εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς, σήμερα είναι η
μέρα μου για να διορθώσω το λάθος με τα ιατρικά και τα επιστημονικά
δεδομένα. Έχω εκπαιδευτεί για πολλά χρόνια με άλλους εξέχοντες γιατρούς
με την ένδειξη «διαμορφωτές της κοινής γνώμης».
«Βομβαρδιζόμαστε με την επιστημονική βιβλιογραφία»
και συνεχώς με σεμινάρια εκπαίδευσης, εμείς ως διαμορφωτές της κοινής
γνώμης επιμέναμε ότι η καρδιακή νόσος προέκυψε από το απλό γεγονός της
αυξημένης χοληστερόλης στο αίμα.
Πόσο έγκυρα είναι τα «έγκριτα» επιστημονικά περιοδικά;
Η μόνη αποδεκτή θεραπεία ήταν η συνταγογράφηση
φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης και μια διατροφή με αυστηρούς
περιορισμούς σε πρόσληψη λίπους. Με το τελευταίο βέβαια επιμέναμε ότι θα
μειώσουμε τη χοληστερόλη και τις καρδιακές παθήσεις. Αποκλίσεις από τις
συστάσεις αυτές, θεωρείτο αίρεση και θα μπορούσε ενδεχομένως να
οδηγήσει σε ιατρική αμέλεια. Δεν λειτουργεί.
Οι συστάσεις αυτές δεν είναι πλέον επιστημονικά ή
ηθικά δικαιολογημένες. Η ανακάλυψη πριν από μερικά χρόνια ότι η
πραγματική αιτία των καρδιακών παθήσεων, είναι η φλεγμονή στο τοίχωμα
της αρτηρίας σιγά-σιγά οδηγεί σε μια παραδειγματική στροφή στον τρόπο
που πρέπει να αντιμετωπίζονται οι καρδιακές παθήσεις και οι άλλες
χρόνιες παθήσεις.
Αυτές οι μακροσκελείς διατροφικές συστάσεις έχουν
δημιουργήσει τις επιδημίες της παχυσαρκίας και του διαβήτη, οι συνέπειες
των οποίων επισκιάζουν οποιαδήποτε άποψη ιστορικής μάστιγας της
θνησιμότητας, του ανθρώπινου πόνου και των ολέθριων οικονομικών
συνεπειών.
Παρά το γεγονός ότι το 25 % του πληθυσμού παίρνει
ακριβά φάρμακα στατίνης και παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί η
περιεκτικότητα σε λίπος στην διατροφής μας, οι περισσότεροι Αμερικανοί
θα πεθάνουν φέτος από καρδιακή νόσο από ό, τι ποτέ πριν.
Στατίνες, Vioxx και Πολιτεία: Στατιστικά στοιχεία
από το American Heart Association δείχνουν ότι 75 εκατομμύρια Αμερικανοί
υποφέρουν σήμερα από καρδιακή νόσο, 20 εκατομμύρια έχουν διαβήτη και 57
εκατομμύρια έχουν προ-διαβήτη. Αυτές οι διαταραχές επηρεάζουν όλο και
νεότερους ανθρώπους σε μεγαλύτερους αριθμούς κάθε χρόνο.
Απλό, χωρίς να υπάρχει φλεγμονή στο σώμα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος η
χοληστερόλη να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και να
προκαλέσει καρδιακή νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια. Χωρίς φλεγμονή, η
χοληστερόλη κυκλοφορεί ελεύθερα σε όλο το σώμα, όπως στη φύση.
Χοληστερίνη: Ένας σύγχρονος μύθος
Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Είναι η φλεγμονή που
προκαλεί τη χοληστερόλη να παγιδευτεί. Η φλεγμονή δεν είναι περίπλοκη
είναι απλώς η φυσική άμυνα του οργανισμού σας σε ένα ξένο εισβολέα, όπως
τα βακτήρια, οι τοξίνες ή οι ιοί.
Ο κύκλος της φλεγμονής είναι ο τέλειος τρόπος που
το σώμα, σας προστατεύει από αυτά τα βακτήρια και τους ιούς εισβολείς.
Ωστόσο, εάν επί χρόνια εκθέτουμε το σώμα μας σε τοξίνες από τα τρόφιμα,
το ανθρώπινο σώμα δεν είχε ποτέ σχεδιαστεί για αυτήν την επεξεργασία και
αυτή η κατάσταση που εμφανίζεται ονομάζεται χρόνια φλεγμονή. Η χρόνια
φλεγμονή είναι επιβλαβής, όμως η οξεία φλεγμονή είναι ευεργετική.
Ποιο λογικό άτομο θα εκθέσει τον εαυτό του
εσκεμμένα επανειλημμένα σε τρόφιμα ή άλλες ουσίες που είναι γνωστό ότι
προκαλούν ζημία στο σώμα; Λοιπόν, οι καπνιστές ίσως, αλλά τουλάχιστον
κάνουν αυτή την επιλογή συνειδητά.
Οι υπόλοιποι από εμάς απλά ακολουθούμε τη
συνιστώμενη κύρια διατροφή που είναι χαμηλή σε λιπαρά και υψηλή σε
περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λίπη και υδατάνθρακες, μην ξέροντας ότι
έτσι ακριβώς προκαλούμε επαναλαμβανόμενες βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία
μας. Αυτή η επαναλαμβανόμενη ζημία δημιουργεί χρόνια φλεγμονή οδηγεί σε
καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη καρκίνο και παχυσαρκία.
Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι: Η ζημία και η
φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία μας, προκαλείται από τη χαμηλή σε λιπαρά
δίαιτα που συνιστάται για χρόνια από την επικρατούσα ιατρική.
Ποιοί είναι οι μεγαλύτεροι ένοχοι της χρόνιας φλεγμονής; Πολύ
απλά, είναι η υπερφόρτωση του σώματος μας από απλούς, ιδιαίτερα
επεξεργασμένους υδατάνθρακες (ζάχαρη, αλεύρι και όλα τα προϊόντα που
παράγονται από αυτά) και η υπερβολική κατανάλωση ωμέγα – 6 φυτικά έλαια
όπως το σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο και ηλιέλαιο που βρίσκονται σε πολλά
επεξεργασμένα τρόφιμα.
Ας φανταστούμε για μια στιγμή το τρίψιμο με μια
σκληρή βούρτσα επανειλημμένα πάνω στο μαλακό δέρμα μέχρι να γίνει αρκετά
κόκκινο και σχεδόν να αρχίσει να αιμορραγεί και να το κάνουμε αυτό
αρκετές φορές την ημέρα, κάθε μέρα για πέντε χρόνια.
Αν θα μπορούσατε να ανεχτείτε αυτό το επίπονο
βούρτσισμα, θα έχετε μια αιμορραγία, πρήξιμο στη μολυσμένη περιοχή που
θα γίνεται χειρότερο με κάθε επαναλαμβανόμενη ζημία. Αυτός είναι ένας
καλός τρόπος για να απεικονίσουμε τη φλεγμονώδη διαδικασία που μπορεί να
συμβαίνει στο σώμα μας αυτή τη στιγμή.
Ανεξάρτητα από το πού λαμβάνει χώρα η φλεγμονώδης διεργασία, εξωτερικά ή εσωτερικά, είναι το ίδιο.
Έχω κοίταξει μέσα σε χιλιάδες και χιλιάδες
αρτηρίες. Μία άρρωστη αρτηρία μοιάζει σαν κάποιος να πήρε μια βούρτσα
και να βουρτσίζει επανειλημμένα το τοίχωμά της. Αρκετές φορές την ημέρα,
κάθε μέρα, τα τρόφιμα που τρώμε δημιουργούν μικρά τραύματα
επιδεινώνοντας τα, με περισσότερους τραυματισμούς, με αποτέλεσμα το σώμα
να ανταποκρίνεται συνεχώς και καταλλήλως με φλεγμονή.
Ενώ απολαμβάνετε την αποπλανητική προτίμηση
από ένα κομμάτι τούρτας, το σώμα μας ανταποκρίνεται ανησυχητικά σαν
ένας ξένος εισβολέας να του κήρυξε τον πολέμο. Τα τρόφιμα
φορτωμένα με ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες που υποβάλλονται σε
επεξεργασία με ωμέγα 6 λιπαρά, για έξι δεκαετίες ήταν ο στυλοβάτης της
αμερικανικής διατροφής. Αυτά τα τρόφιμα μας έχουν σιγά-σιγά δηλητηρίαση
όλους.
Τι προκαλεί η ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι στο σώμα μας;
Πώς μπορεί ένα απλό κομμάτι τούρτας να μας δημιουργήσει ένα καταρράκτη φλεγμονής και να μας κάνει άρρωστους;
Φανταστείτε να χυθεί σιρόπι στο πληκτρολόγιό σας και έχετε μια οπτική εικόνα για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του κυττάρου.
Όταν καταναλώνουμε απλούς υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη, το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται ραγδαία.
Σε απάντηση, το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη του
οποίου πρωταρχικός σκοπός είναι να οδηγηθεί η ζάχαρη σε κάθε κύτταρο,
όπου αποθηκεύεται για ενέργεια.
Εάν το κύτταρο είναι γεμάτο και δεν χρειάζεται
γλυκόζη, απορρίπτεται για να αποφευχθεί η επιπλέον ζάχαρη και αυτή
γίνεται σιρόπι, κόλλα.
Όταν τα κύτταρα είναι πλήρη και απορρίπτουν την
επιπλέον γλυκόζη, οι αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, παράγουν
περισσότερη ινσουλίνη και η γλυκόζη μετατρέπεται σε αποθηκευμένο λίπος.
Τι σημαίνουν όλα αυτά και τι έχουν να κάνουν με τη φλεγμονή;
Το σακχάρο στο αίμα ελέγχεται σε ένα πολύ στενό εύρος.
Τα επιπλέον μόρια σακχάρου ενώνονται με μια
ποικιλία πρωτεϊνών που με τη σειρά τους τραυματίζουν τα τοιχώματα των
αιμοφόρων αγγείων.
Αυτή η επαναλαμβανόμενη βλάβη στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων του αίματος πυροδοτεί την φλεγμονή.
Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας ανεβαίνουν αρκετές φορές την ημέρα, κάθε μέρα, είναι ακριβώς όπως το να τρίβετε με γυαλόχαρτο το εσωτερικό των ευαίσθητων αιμοφόρων αγγείων σας.
Ενώ μπορεί να μην είστε σε θέση να το δείτε, να
είστε σίγουροι ότι έτσι ακριβώς συμβαίνει. Το είδα σε πάνω από 5.000
ασθενείς χειρουργείου σε διάρκεια 25 χρόνων και όλα έχουν ένα κοινό
παρονομαστή την φλεγμονή στις αρτηρίες τους.
Ας πάμε πίσω στο κομμάτι της τούρτας. Αυτό το
φαινομενικά αθώο γλύκισμα, δεν περιέχει μόνο σάκχαρα, αλλά ψήνεται με
ένα από τα πολλά ωμέγα- 6 λιπαρά φυτικά έλαια, όπως η σόγια.
Τα τσίπς και οι τηγανιτές πατάτες είναι
εμποτισμένες με λάδι σόγιας. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα παράγονται με
ωμέγα – 6 λιπαρά για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ενώ τα ωμέγα-6 είναι
απαραίτητα και είναι μέρος της κάθε κυτταρικής μεμβράνης για τον έλεγχο
του τι συμβαίνει μέσα και έξω από το κύτταρο – πρέπει να είναι στη σωστή
ισορροπία με τα ωμέγα-3.
Εάν η ισορροπία διαταράσεται από την κατανάλωση
υπερβολικών ωμέγα- 6 λιπαρών, η κυτταρική μεμβράνη παράγει χημικές
ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες που προκαλούν άμεσα φλεγμονή.
Η σημερινή κυρίαρχη αμερικανική διατροφή έχει
δημιουργήσει μια ακραία ανισορροπία αυτών των δύο λιπαρών. Η αναλογία
της ανισορροπίας κυμαίνεται από 15:01 έως και 30:1 υπέρ των ωμέγα- 6
λιπαρών.
Ετσι δημιουργείται ένα τεράστιο ποσό των κυτοκινών
που προκαλούν φλεγμονή. Στο σημερινό περιβάλλον των τροφίμων, η αναλογία
3:1 θα είναι ήταν η πιο άριστη και υγιής.
Για να δείτε πόσο χειρότερα είναι τα πράγματα, το
υπερβολικό βάρος που δημιουργείται από την κατανάλωση αυτών των τροφίμων
δημιουργεί υπερφόρτωση στα λιπώδη κύτταρα που εκκρίνουν μεγάλες
ποσότητες από προ- φλεγμονώδεις χημικές ουσίες που χειροτερεύουν τη
βλάβη που προκλήθηκε από την απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματος. Η
διαδικασία που ξεκίνησε με ένα κομμάτι τούρτας μετατρέπεται σε ένα φαύλο
κύκλο με την πάροδο του χρόνου που δημιουργεί καρδιακές παθήσεις, υψηλή
πίεση αίματος, διαβήτη σκλήρυνση κατά πλάκας και τέλος, τη νόσο του
Αλτσχάιμερ, καθώς η φλεγμονώδης διεργασία συνεχίζεται αμείωτη.
Δεν υπάρχει καμία διαφυγή το γεγονός ότι όσο
περισσότερο καταναλώνουμε έτοιμα και επεξεργασμένα τρόφιμα, τόσο
περισσότερο η φλεγμονή αυξάνεται λίγο-λίγο κάθε μέρα. Το ανθρώπινο σώμα
δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί, ούτε είχε σχεδιαστεί για να
καταναλώνουμε, τρόφιμα που είναι γεμάτα με τα σάκχαρα και είναι
εμποτισμένα με ωμέγα – 6 λιπαρών.
Υπάρχει όμως ένα αντίδοτο για την ύπουλη φλεγμονή
και αυτό είναι να επιστρέψουμε στα τρόφιμα που είναι πιο κοντά στη
φυσική τους κατάσταση. Για να χτίσετε μύς, τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη.
Επιλέξτε υδατάνθρακες που είναι σύνθετοι, όπως
πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Μειώστε την φλεγμονή με την εξάλειψη των ω
– 6 λιπαρών που την προκαλούν, όπως το καλαμποκέλαιο,το σογιέλαιο, τα
φυτικά έλαια και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που γίνονται από αυτά.
Μία κουταλιά της σούπας λάδι καλαμποκιού περιέχει 7.280 mg ωμέγα 6.
Το λάδι σόγιας περιέχει 6.940 mg. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ή βούτυρο από ζώα που τρέφονται με χόρτα.
Τα ζωικά λίπη περιέχουν λιγότερο από 20 % ωμέγα 6
και είναι πολύ λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν φλεγμονή από τα δήθεν υγιή
φυτικά έλαια, που επισημαίνονται σαν πολυακόρεστα.
Ξεχάστε την «επιστήμη» που σας έχει κάνει το κεφάλι
σας τύμπανο για δεκαετίες. Η επιστήμη ότι τα κορεσμένα λιπαρά προκαλούν
από μόνα τους καρδιακές παθήσεις είναι ανύπαρκτη. Η επιστήμη ότι τα
κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τη χοληστερόλη του αίματος είναι επίσης πολύ
αδύναμη. Δεδομένου ότι γνωρίζουμε πλέον ότι η χοληστερόλη δεν είναι η
αιτία των καρδιακών παθήσεων, η ανησυχία για το κορεσμένο λίπος σήμερα,
είναι ακόμη πιο παράλογη.
Η θεωρία της χοληστερόλης οδήγησε στην διατροφή με
καθόλου λίπος, προτάσεις με τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
που με τη σειρά του αυτό δημιούργησε τα ίδια τρόφιμα που προκαλούν πλέον
μια επιδημία της φλεγμονής. Η κυρίαρχη ιατρική έκανε ένα τρομερό λάθος
όταν συμβούλευε τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα κορεσμένα λιπαρά υπέρ
των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά φυτικά έλαια.
Ετσι φτάσαμε να έχουμε τώρα μια επιδημία της
αρτηριακής φλεγμονής που οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις και άλλους
σιωπηλούς δολοφόνους.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να επιστρέψετε στα ολοκληρωμένα
τρόφιμα που σας σέρβιρε η γιαγιά σας και όχι σε αυτά που τα
αντικατέστησε η μαμά σας, από τους διαδρόμους των σουπερμάρκετ, τα
εντελώς βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Με την εξάλειψη των φλεγμονωδών
τροφίμων και προσθέτοντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από φρέσκα μη
επεξεργασμένα τρόφιμα, θα αντιστρέψετε την χρόνια βλάβη στις αρτηρίες
σας και σε όλο το σώμα σας από την κατανάλωση της τυπικής αμερικανικής
διατροφής.
«Καρδιοχειρουργός μιλάει για την απάτη της χοληστερίνης.»
Dr. Dwight Lundell
***
Heart surgeon speaks out on what really causes heart disease:
We physicians with all our training, knowledge and authority often
acquire a rather large ego that tends to make it difficult to admit we
are wrong. So, here it is. I freely admit to being wrong. As a heart
surgeon with 25 years experience, having performed over 5,000 open-heart
surgeries, today is my day to right the wrong with medical and
scientific fact.
I
trained for many years with other prominent physicians labelled
«opinion makers.» Bombarded with scientific literature, continually
attending education seminars, we opinion makers insisted heart disease
resulted from the simple fact of elevated blood cholesterol.
The
only accepted therapy was prescribing medications to lower cholesterol
and a diet that severely restricted fat intake. The latter of course we
insisted would lower cholesterol and heart disease. Deviations from
these recommendations were considered heresy and could quite possibly
result in malpractice.
It Is Not Working!
These
recommendations are no longer scientifically or morally defensible. The
discovery a few years ago that inflammation in the artery wall is the
real cause of heart disease is slowly leading to a paradigm shift in how
heart disease and other chronic ailments will be treated.
The
long-established dietary recommendations have created epidemics of
obesity and diabetes, the consequences of which dwarf any historical
plague in terms of mortality, human suffering and dire economic
consequences.
Despite
the fact that 25% of the population takes expensive statin medications
and despite the fact we have reduced the fat content of our diets, more
Americans will die this year of heart disease than ever before.
Statistics
from the American Heart Association show that 75 million Americans
currently suffer from heart disease, 20 million have diabetes and 57
million have pre-diabetes. These disorders are affecting younger and
younger people in greater numbers every year.
Simply
stated, without inflammation being present in the body, there is no way
that cholesterol would accumulate in the wall of the blood vessel and
cause heart disease and strokes. Without inflammation, cholesterol would
move freely throughout the body as nature intended. It is inflammation
that causes cholesterol to become trapped.
Inflammation
is not complicated — it is quite simply your body’s natural defence to a
foreign invader such as a bacteria, toxin or virus. The cycle of
inflammation is perfect in how it protects your body from these
bacterial and viral invaders. However, if we chronically expose the body
to injury by toxins or foods the human body was never designed to
process,a condition occurs called chronic inflammation. Chronic
inflammation is just as harmful as acute inflammation is beneficial.
What
thoughtful person would willfully expose himself repeatedly to foods or
other substances that are known to cause injury to the body? Well,
smokers perhaps, but at least they made that choice willfully.
The
rest of us have simply followed the recommended mainstream diet that is
low in fat and high in polyunsaturated fats and carbohydrates, not
knowing we were causing repeated injury to our blood vessels. This
repeated injury creates chronic inflammation leading to heart disease,
stroke, diabetes and obesity.
Let me repeat that: The injury and inflammation in our blood vessels is caused by the low fat diet recommended for years by mainstream medicine.
What
are the biggest culprits of chronic inflammation? Quite simply, they
are the overload of simple, highly processed carbohydrates (sugar, flour
and all the products made from them) and the excess consumption of
omega-6 vegetable oils like soybean, corn and sunflower that are found
in many processed foods.
Take
a moment to visualize rubbing a stiff brush repeatedly over soft skin
until it becomes quite red and nearly bleeding. you kept this up several
times a day, every day for five years. If you could tolerate this
painful brushing, you would have a bleeding, swollen infected area that
became worse with each repeated injury. This is a good way to visualize
the inflammatory process that could be going on in your body right now.
Regardless
of where the inflammatory process occurs, externally or internally, it
is the same. I have peered inside thousands upon thousands of arteries. A
diseased artery looks as if someone took a brush and scrubbed
repeatedly against its wall. Several times a day, every day, the foods
we eat create small injuries compounding into more injuries, causing the
body to respond continuously and appropriately with inflammation.
While
we savor the tantalizing taste of a sweet roll, our bodies respond
alarmingly as if a foreign invader arrived declaring war. Foods loaded
with sugars and simple carbohydrates, or processed with omega-6 oils for
long shelf life have been the mainstay of the American diet for six
decades. These foods have been slowly poisoning everyone.
How does eating a simple sweet roll create a cascade of inflammation to make you sick?
Imagine
spilling syrup on your keyboard and you have a visual of what occurs
inside the cell. When we consume simple carbohydrates such as sugar,
blood sugar rises rapidly. In response, your pancreas secretes insulin
whose primary purpose is to drive sugar into each cell where it is
stored for energy. If the cell is full and does not need glucose, it is
rejected to avoid extra sugar gumming up the works.
When your full cells reject the extra glucose, blood sugar rises producing more insulin and the glucose converts to stored fat.
What
does all this have to do with inflammation? Blood sugar is controlled
in a very narrow range. Extra sugar molecules attach to a variety of
proteins that in turn injure the blood vessel wall. This repeated injury
to the blood vessel wall sets off inflammation. When you spike your
blood sugar level several times a day, every day, it is exactly like
taking sandpaper to the inside of your delicate blood vessels.
While
you may not be able to see it, rest assured it is there. I saw it in
over 5,000 surgical patients spanning 25 years who all shared one common
denominator — inflammation in their arteries.
Let’s
get back to the sweet roll. That innocent looking goody not only
contains sugars, it is baked in one of many omega-6 oils such as
soybean. Chips and fries are soaked in soybean oil; processed foods are
manufactured with omega-6 oils for longer shelf life. While omega-6′s
are essential -they are part of every cell membrane controlling what
goes in and out of the cell — they must be in the correct balance with
omega-3′s.
If
the balance shifts by consuming excessive omega-6, the cell membrane
produces chemicals called cytokines that directly cause inflammation.
Today’s
mainstream American diet has produced an extreme imbalance of these two
fats. The ratio of imbalance ranges from 15:1 to as high as 30:1 in
favor of omega-6. That’s a tremendous amount of cytokines causing
inflammation. In today’s food environment, a 3:1 ratio would be optimal
and healthy.
To
make matters worse, the excess weight you are carrying from eating
these foods creates overloaded fat cells that pour out large quantities
of pro-inflammatory chemicals that add to the injury caused by having
high blood sugar. The process that began with a sweet roll turns into a
vicious cycle over time that creates heart disease, high blood pressure,
diabetes and finally, Alzheimer’s disease, as the inflammatory process
continues unabated.
There
is no escaping the fact that the more we consume prepared and processed
foods, the more we trip the inflammation switch little by little each
day. The human body cannot process, nor was it designed to consume,
foods packed with sugars and soaked in omega-6 oils.
There
is but one answer to quieting inflammation, and that is returning to
foods closer to their natural state. To build muscle, eat more protein.
Choose carbohydrates that are very complex such as colorful fruits and
vegetables. Cut down on or eliminate inflammation- causing omega-6 fats
like corn and soybean oil and the processed foods that are made from
them.
One
tablespoon of corn oil contains 7,280 mg of omega-6; soybean contains
6,940 mg. Instead, use olive oil or butter from grass-fed beef.
Animal
fats contain less than 20% omega-6 and are much less likely to cause
inflammation than the supposedly healthy oils labelled polyunsaturated.
Forget the «science» that has been drummed into your head for decades.
The science that saturated fat alone causes heart disease is
non-existent. The science that saturated fat raises blood cholesterol is
also very weak. Since we now know that cholesterol is not the cause of
heart disease, the concern about saturated fat is even more absurd
today.
The
cholesterol theory led to the no-fat, low-fat recommendations that in
turn created the very foods now causing an epidemic of inflammation.
Mainstream medicine made a terrible mistake when it advised people to
avoid saturated fat in favor of foods high in omega-6 fats. We now have
an epidemic of arterial inflammation leading to heart disease and other
silent killers.
What
you can do is choose whole foods your grandmother served and not those
your mom turned to as grocery store aisles filled with manufactured
foods. By eliminating inflammatory foods and adding essential nutrients
from fresh unprocessed food, you will reverse years of damage in your
arteries and throughout your body from consuming the typical American
diet.