"...τ' αληθινό μπόι τ' ανθρώπου μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς..." Γιάννης Ρίτσος --- "...το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει αυτό..." Martin Luther King --- "..από μεν ησυχίης και ραθυμίης ή δειλίη αύξεται, από δε τής ταλαιπωρίης και των πόνων αι ανδρείαι... Ιπποκράτης --- "...είναι αδύνατο να θεωρείται ελεύθερος αυτός που είναι δούλος στα πάθη του και κυριαρχείται από αυτά..." Πυθαγόρας
  • Ο καρκίνος είναι ένας μύκητας ... ΚΑΙ είναι ιάσιμος!

  • Πατρίδα δεν είναι το κράτος

  • Θεραπεύστε το πεδίο σας – Θεραπεύστε το σώμα σας

  • Έχουμε φτάσει στο σημείο...Τώρα!

  • Το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης - μια άλλη προσέγγιση

  • Η άγνωστη γνωστή πραγματικότητα που ζούμε!

  • ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΟΥ!

  • ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ!!!

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Τράπεζες: Αποκάλυψη τώρα

του Αντώνη Αντωνίου

Μορφή χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, ιδιαίτερα για τις δύο μεγάλες τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή αφού όλο και πληθαίνουν τα ερωτηματικά τόσο για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης όσο και για τις αποφάσεις που λήφθηκαν το τελευταίο διάστημα.
Τα προβλήματα στη Λαϊκή ήταν λίγο-πολύ γνωστά αν και φαίνεται πως οι ανάγκες σε κεφάλαια δεν θα περιοριστούν στο 1.8δις αλλά μάλλον θα φτάσουν κοντά στα 2.5δις ευρώ. Πάντως, ακόμα επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει. Τα νέα κεφάλαια θα αφορούν ποσό κοντά στα 560εκ. που υπολείπεται από τη μετατροπή υβριδικών κεφαλαιογράφων αλλά και επιπρόσθετα κεφάλαια που θα προκύψουν από τις ζημιές του δεύτερου εξαμήνου. Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται αλλαγή κατηγοριοποίησης των νέων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, όπως έγινε και με την Τρ. Κύπρου κάτι που θα δημιουργήσει επιπρόσθετες ανάγκες κεφαλαίων. 

Λίγες μέρες νωρίτερα, προηγήθηκε η ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου ότι η κρατική στήριξη που θα χρειαστεί θα φτάσει τα 500εκ. ευρώ και όχι τα 200εκ. εξαιτίας περαιτέρω απομείωσης των νέων ελληνικών ομολόγων που προέκυψαν από το PSI+.
Τόσο η Κεντρική Τράπεζα όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητούν εξηγήσεις για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Η ΕΚ μάλιστα, έκανε λόγω για παραπληροφόρηση επενδυτών.
Κακή αρχή με Διοικητή
Την ίδια ώρα, με την τρόικα να είναι στο νησί, οι σχέσεις των διοικήσεων των τραπεζών με τον νέο διοικητή Πανίκο Δημητριάδη ξεκίνησαν στραβά. Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή (όχι Μαρφίν) ένιωθαν ότι ο Αθανάσιος Ορφανίδης ήταν δίπλα τους. Το ίδιο, φαίνεται πως δεν ισχύει για τον Πανίκο Δημητριάδη αφού τόσο κατ’ ιδίαν, όσο και δημόσια οι αναφορές τους για τις κυπριακές τράπεζες μόνο κολακευτικές δεν είναι. Αιχμές για τα άτομα στα Διοικητικά Συμβουλία, για έρευνα από την BlackRock, εγκωμιαστικά σχόλια για τα Συνεργατικά κάθε άλλο παρά βελτιώνουν τις σχέσεις του με τις διοικήσεις των τραπεζών οι οποίες θεωρούν πως πλέον, σε θεσμικό επίπεδο δεν έχουν καμία στήριξη, πέραν ίσως του πρώην τραπεζίτη Βάσου Σιαρλή, ο οποίος όμως δέχεται τις δικές του πιέσεις από το Προεδρικό.
Την  ίδια ώρα, η τρόικα ζητά αναλυτικότατα στοιχεία των λογαριασμών και οικονομικών καταστάσεων των τραπεζών αυξάνοντας έτσι των κίνδυνο ανησυχίας, των μεγάλων πελατών και ιδιαίτερα των ξένων.
Πιέσεις και από τη βάση
Από την άλλη, μεγαλύτερη ίσως ανησυχία στα ψηλά δώματα Κύπρου και Λαϊκής προκαλεί και η έντονη αντίδραση της πελατειακής βάσης τους, των παραδοσιακών Κυπρίων καταθετών και επενδυτών οι οποίοι βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση με αποφάσεις που αφορούν αύξηση επιτοκίων, πτώση της μετοχής, συνεχείς αυξήσεις κεφαλαίου και μη καταβολή τόκων σε αξιόγραφα που απέκτησαν. Οι διοικήσεις, φοβούνται ότι μπορεί να ξεσπάσει μία «επανάσταση» τύπου Δεν Πληρώνω, που θα προκαλέσει πραγματικό πάγωμα στις εργασίες τις τράπεζας.
Και όλα αυτά, στη σκιά των εξελίξεων στην Ελλάδα, στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στη μείωση της αξίας των εξασφαλίσεων και στο στράγγισμα της ρευστότητας.
Το σημαντικότερο όπλο μίας τράπεζας, όπως ειπώθηκε πολλές φορές από κορυφαίους τραπεζίτες, η Πίστη, φαίνεται πως εξαντλείται για τις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες τις οποίες αναμένουν δύσκολοι μήνες. 
 
Πηγή:  http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/503712
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες Αναρτήσεις