"...τ' αληθινό μπόι τ' ανθρώπου μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς..." Γιάννης Ρίτσος --- "...το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει αυτό..." Martin Luther King --- "..από μεν ησυχίης και ραθυμίης ή δειλίη αύξεται, από δε τής ταλαιπωρίης και των πόνων αι ανδρείαι... Ιπποκράτης --- "...είναι αδύνατο να θεωρείται ελεύθερος αυτός που είναι δούλος στα πάθη του και κυριαρχείται από αυτά..." Πυθαγόρας
  • Ο καρκίνος είναι ένας μύκητας ... ΚΑΙ είναι ιάσιμος!

  • Πατρίδα δεν είναι το κράτος

  • Θεραπεύστε το πεδίο σας – Θεραπεύστε το σώμα σας

  • Έχουμε φτάσει στο σημείο...Τώρα!

  • Το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης - μια άλλη προσέγγιση

  • Η άγνωστη γνωστή πραγματικότητα που ζούμε!

  • ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΟΥ!

  • ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ!!!

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Προωθούν το νέο Σχέδιο Ανάν μέσω οικονομικών μελετών: «Το μέρισμα από την ειρήνη στην Κύπρο»

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTmdFWodmUJBVA9LTz1AwF3dcAmOvNU9-QTKQrvAuz-wlSozq8ajg:4.bp.blogspot.com/_OoR3cXZpxbY/S9XWXoTipkI/AAAAAAAAFL4/YIqMq6xlqZI/s320/294154_%25CE%259A%25CE%25B1%25CF%2584%25CE%25B5%25CF%2587%25CF%258C%25CE%25BC%25CE%25B5%25CE%25BD%25CE%25BF%25CF%2582%252B%25CE%25A0%25CE%25B5%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25B4%25CE%25AC%25CE%25BA%25CF%2584%25CF%2585%25CE%25BB%25CE%25BF%25CF%2582.jpgKύκλοι που επεξεργάζονται το νέο "Σχέδιο Ανάν" προσπαθούν να προωθήσουν μια οποιαδήποτε λύση εμφανίζοντας τα οικονομικά κίνητρα της επανένωσης του νησιού ώστε στο δημοψήφισμα
που θα γίνει, οι κάτοικοι του νησιού, εξαθλιωμένοι από τα μέτρα της τρόικας και την οικονομική εξαθλίωση, να δεχτούν πιο εύκολα μια λύση.

Στο πλαίσιο αυτό τρεις οικονομολόγοι, ο 'Αλεξ Αποστολίδης, ο Μουσταφά Μπεσίμ και η Φιόνα Μάλεν μελέτησαν την οικονομική προοπτική και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου χωρίς διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος και μετά από μια συμφωνία με βάση το μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η μελέτη, 50 σελίδων, τιτλοφορείται «Το μέρισμα από την ειρήνη στην Κύπρο» και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το κυπριακό τμήμα του PRIO (Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης του Όσλο) στις Βρυξέλλες.

Η μελέτη δείχνει ότι χωρίς λύση του Κυπριακού η απόδοση της οικονομίας και στις δύο κοινότητες θα έχει μεν θετικό πρόσημο, εφόσον εφαρμοστούν κατά γράμμα μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, δεν θα είναι ικανή να καλύψει, σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση, τα χρόνια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της οικονομίας και την εκτόξευση της ανεργίας.

Αντίθετα, η λύση του Κυπριακού θα έχει σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη και την ευημερία του νησιού. Ολόκληροι τομείς, όπως ο κατασκευαστικός, που σήμερα έχουν δεχθεί πλήγμα από την κρίση, θα μπορέσουν να ανακάμψουν. Επιπλέον, επενδύσεις που σχετίζονται μόνο με τη λύση, όπως η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου και η πλήρης εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, θα δώσουν νέα πνοή στην οικονομία του νησιού.

Οι συντάκτες της μελέτης για τα οικονομικά της λύσης δούλεψαν με βάση τα διαθέσιμα μοντέλα και στοιχεία και κατέταξαν τα οφέλη της λύσης σε επαναλαμβανόμενα και σε οφέλη που θα προκύψουν μόνο αν διευθετηθεί το πρόβλημα.

Σε σχέση με αυτό, από την μελέτη προκύπτουν τα εξής:
-Οι εδαφικές αναπροσαρμογές από τη λύση θα δημιουργήσουν ανάγκη για νέες κατοικίες με μεικτό εισόδημα που υπολογίζεται στα 1,3 δισ. ευρώ.

-Η ανοικοδόμηση της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, η αναβάθμιση του λιμανιού και τα υπόλοιπα έργα υποδομής που θα χρειαστούν θα φέρουν μεικτή επένδυση γύρω στα 5 δισ. ευρώ.

-Η κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Τουρκία, εφόσον πάντα υπάρξει λύση, θεωρείται εύλογη εξέλιξη που μπορεί να προσελκύσει επένδυση 3,2 δισ. ευρώ.

-Συνολικά, επομένως, η επένδυση στα έργα υποδομής και στις κατοικίες που σχετίζεται ειδικά με την επίτευξη λύσης του κυπριακού μπορεί να φθάσει στα 10 δισ. ευρώ.

Οι υπολογισμοί αυτοί λαμβάνουν υπόψη προβλέψεις για την απόδοση της οικονομίας μετά τη λύση του κυπριακού που εκτείνονται στα επόμενα 20 χρόνια
Εκτός από τα οφέλη, που εξαρτώνται από τη λύση, όπως τα ανωτέρω, η έρευνα των τριών οικονομολόγων διαπίστωσε πως μια διευθέτηση του Κυπριακού, θα δημιουργήσει και τα εξής επαναλαμβανόμενα οφέλη:

-'Ανοιγμα της τουρκικής αγοράς των 74 εκατ. ανθρώπων στους Ελληνοκύπριους και της ευρωπαϊκής αγοράς των 500 εκατ. ανθρώπων στους Τουρκοκύπριους.

-Προσέλκυση νέων τουριστών στους χώρους θρησκευτικής λατρείας και στις δύο πλευρές, όπως το τέμενος Χαλά Σουλτάτ Τεκέ στη Λάρνακα και εκκλησία και μοναστήρι του Αγίου Βαρνάβα στην Αμμόχωστο.

-Προσέλκυση νέων τουριστών σε ορόσημα του πολιτισμού της αρχαιότητας, όπως το Κούριο και η Σαλαμίνα.

-Η ναυτιλία θα απαλλαγεί από τους περιορισμούς που υφίσταται σήμερα, σε σχέση με την προσέγγιση τουρκικών λιμανιών.

-Θα υπάρξουν περισσότερες επιλογές στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

-Οι νέες αεροπορικές συνδέσεις θα επιτρέψουν στην Κύπρο να καταστεί περιφερειακός κόμβος, με έμβαση στην παροχή υπηρεσιών σε εταιρείες και επιχειρηματίες, ειδικά η λύση ενισχυθεί και συμφωνία με την Τουρκία για αποφυγή διπλής φορολογίας.

-Η αφαίρεση των νομικών δυσκολιών στην ανάπτυξη θα ενισχύσει τον τομέα των ακινήτων, ο οποίος θα έχει δεχθεί μια θετική ένεση και από την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης και τους ανωτέρω παράγοντες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες Αναρτήσεις