"...τ' αληθινό μπόι τ' ανθρώπου μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς..." Γιάννης Ρίτσος --- "...το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει αυτό..." Martin Luther King --- "..από μεν ησυχίης και ραθυμίης ή δειλίη αύξεται, από δε τής ταλαιπωρίης και των πόνων αι ανδρείαι... Ιπποκράτης --- "...είναι αδύνατο να θεωρείται ελεύθερος αυτός που είναι δούλος στα πάθη του και κυριαρχείται από αυτά..." Πυθαγόρας
  • Ο καρκίνος είναι ένας μύκητας ... ΚΑΙ είναι ιάσιμος!

  • Πατρίδα δεν είναι το κράτος

  • Θεραπεύστε το πεδίο σας – Θεραπεύστε το σώμα σας

  • Έχουμε φτάσει στο σημείο...Τώρα!

  • Το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης - μια άλλη προσέγγιση

  • Η άγνωστη γνωστή πραγματικότητα που ζούμε!

  • ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΟΥ!

  • ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ!!!

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Πάει στα €15-20δις το bailout

Στην αρχή γινόταν λόγος για στήριξη της Κύπρου μόνο για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εννοώντας το 1.8δις ευρώ της Λαϊκής. Στην συνέχεια, αποφασίστηκε πακέτο συνολικής στήριξης της κυπριακής οικονομίας αφού οι προσπάθειες για διακρατικό δάνειο δεν οδήγησαν πουθενά.
Ακολούθησε η αίτηση για στήριξη 500εκ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως το τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί περίπου 10δις ευρώ για αναχρηματοδότηση.
Την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή ανέφερε πως οι δημοσιονομικές ανάγκες της Κύπρου μέχρι το τέλος του 2014 φτάνουν τα 4δις ευρώ.

Με αυτά και μ’ αυτά, φαίνεται πως δεν αποκλείεται το ποσό του bailout να φτάσει τα 15-20δις ευρώ στο σύνολο. Κάτι που θα εξαρτηθεί βέβαια και από το πότε η Κύπρος θα επιστρέψει στις αγορές για χρηματοδότηση.
Οι αντιπρόσωποι της Τρόικας θα ολοκληρώσουν τις επαφές τους μέχρι την Παρασκευή και θα αναχωρήσουν από την Κύπρο ώστε να συμπληρώσουν την αξιολόγησή τους και θα επιστρέψουν στο νησί πιθανώς στις 16 Ιουλίου, για να αρχίσει η διαπραγμάτευση.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή είπε πως η συνάντηση ήταν περισσότερο ενημερωτική από πλευράς της ομάδας της Τρόικα. «Ηταν η πρώτη μας συνάντηση και επομένως ήταν φυσιολογικό ότι σε μια τέτοια συνάντηση θα αναμέναμε ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο προγραμματίζουν τις εργασίες τους».
Ο κ. Σιαρλή είπε πως η αντιπροσωπεία της Τρόικας έχει κάνει ήδη κάποιες επαφές με την Κεντρική Τράπεζα και πως σκοπός της είναι μέχρι την Παρασκευή να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της.  «Σε αυτό το στάδιο δεν γίνεται συζήτηση, απλώς εξασφαλίζουν πληροφόρηση. Στόχος της όλης διαδικασίας είναι εντός του μηνός να είναι σε θέση να έχουν συμπληρώσει μια πρόταση, την οποία να έχουν ήδη συζητήσει μαζί μας, και να έχουμε ήδη καταλήξει», ανέφερε.
Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για ανάγκη 10 δις ευρώ μόνο για κάλυψη των αναγκών των τραπεζών, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα ήταν ανεύθυνο από τον οποιοδήποτε, και ιδιαίτερα από πλευράς Κυβέρνησης, να προσδίδει αριθμούς σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα. «Και εμείς, αλλά και η Τρόικα έχουν πει επανειλημμένα ότι αυτό το θέμα θα μελετηθεί και θα αξιολογηθεί, και θα καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα και τότε θα μιλήσουμε. Επομένως, οποιαδήποτε προσπάθεια, όσο καλόπιστη και να είναι, για κάποιους να προσδώσουν αριθμούς, ιδιαίτερα από πλευράς Κυβέρνησης, δεν θα ήταν σωστή στο παρόν στάδιο», υπέδειξε.
Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως για το κράτος χρειάζονται περίπου 4 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2014, και διευκρίνισε πως το ποσό αυτό δεν προσθέτει τίποτα στο δημόσιο χρέος γιατί είναι επαναχρηματοδοτήσεις. «Θα ξοφλήσεις ένα χρέος με ένα άλλο χρέος», είπε και πρόσθεσε πως και σήμερα πληρώνουμε τόκους και στο μέλλον θα πληρώνουμε τόκους πάνω στα 4 δις για αυτή την περίοδο.
Στην ουσία, συνέχισε, πιθανώς να είναι και λιγότεροι οι τόκοι που θα πληρώνουμε αν εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση μέσω του EFSF, καθώς το επιτόκιο του ανέρχεται περίπου στο 3%.
Ερωτηθείς για την αποπληρωμή του ρωσικού δανείου που έχει εξασφαλίσει η Κύπρος, ο κ. Σιαρλή είπε πως αποπληρώνεται στο τέλος της πενταετίας και πως το μόνο πράγμα που καταβάλλεται τώρα είναι το επιτόκιο.
Διευκρινιστικά, ο Υπουργός είπε πως η ημερομηνία επιστροφής τους στην Κύπρο θα είναι πιθανώς η 16η Ιουλίου. Καταλήγοντας, είπε πως κατά τη δεύτερη επίσκεψή τους θα γίνει η πραγματική συζήτηση.

Πηγή:  http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/503923
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες Αναρτήσεις