Οσα δεν θέλουν οι Φαρμακευτικές εταιρίες και οι καρδιολόγοι να γνωρίζουμε !
Στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» δημοσιεύθηκε άρθρο, που αμφισβητεί
την αξία των βιταμινών. Το δημοσίευμα αυτό εντάσσεται στα πλαίσια της
παγκόσμιας προσπάθειας κατάργησης των συμπληρωμάτων διατροφής και των
βοτάνων μέσω του
Codex Alimentarius. [1] Ο Codex Alimentarius (Κώδικας
Διατροφής) είναι μια ευρωπαϊκή επιτροπή ελέγχου του παγκόσμιου εμπορίου
και ζητημάτων τροφής.
Μεταξύ των άλλων ρυθμίσεών της είναι και η κατάργηση των καλής
ποιότητας συμπληρωμάτων διατροφής και των βοτάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό αποτελεί καίριο πλήγμα κατά της φυσικής και εναλλακτικής ιατρικής,
που βασίζονται στις βιταμίνες και στα άλλα συμπληρώματα διατροφής καθώς
και στα βότανα για την πρόληψη και θεραπεία των ασθενειών. Φυσικά πίσω
από όλα αυτά κρύβονται οι φαρμακευτικές εταιρείες.
Αν οι άνθρωποι τρέφονται σωστά, λαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα και άλλα
θρεπτικά συστατικά μέσω συμπληρωμάτων διατροφής και αν λαμβάνουν βότανα
θα είναι υγιείς και δεν θα χρειάζονται να λαμβάνουν φάρμακα. Αυτό
αποτελεί απειλή για τα οικονομικά συμφέροντα των φαρμακευτικών
εταιρειών.
Ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύεται η κυκλοφορία βοτάνων της
κινεζικής και ινδικής (αγιουρβεδικής) ιατρικής. Σε λίγο θα απαγορευτούν
και τα καλής ποιότητας συμπληρώματα διατροφής και θα επιτρέπονται μόνο
(συνθετικές και όχι φυσικές) βιταμίνες και συμπληρώματα πολύ χαμηλών
δόσεων, που ουσιαστικά δεν θα έχουν καμμιά ευεργετική επίδραση στον
ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για μια από τις πιο σκοταδιστικές
ρυθμίσεις στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού. [2] [3]
Με μια σειρά άρθρων θα αποδείξω με επιστημονικά επιχειρήματα και
επιστημονικές μελέτες την αξία των βιταμινών και άλλων συμπληρωμάτων
διατροφής καθώς και των βοτάνων για την ανθρώπινη υγεία και θα
καταδειχθεί ποιοι ωφελούνται πραγματικά πίσω από αυτές τις σκοταδιστικές
ρυθμίσεις.
Προστατέψτε την καρδιά σας με βιταμίνες, μέταλλα και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Το παρόν δημοσίευμα αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο μου «Χοληστερίνη: Ένας σύγχρονος μύθος»
(έκδ. Etra Publishing, 2011) και αναφέρεται στην αξία των βιταμινών,
των μετάλλων και των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων (ιχθυελαίου) για την
καρδιαγγειακή μας υγεία, αποτελώντας έτσι μια πρώτη απάντηση στο
περιοδικό Σπίγκελ, ότι οι βιταμίνες τάχα δενωφελούν].
Γνωρίζετε ότι υπάρχουν βιταμίνες, μέταλλα και άλλα ζωτικά θρεπτικά
συστατικά, τα οποία προστατεύουν την καρδιά σας και σας προφυλάσσουναπό
καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό; Έχετε ακούσει ότι η βιταμίνη Β3 στη
μορφή νιασίνης ή καλύτερα inositolhexanicotinate μειώνει την LDL,
αυξάνει την HDL, μειώνει τα τριγλυκερίδια, αποτρέπει μια μη θανατηφόρο
καρδιακή προσβολή και μακραίνει την επιβίωση μετά απ μια καρδιακή
προσβολή;
Γνωρίζετε τι είναι η Lp(a) (λιποπρωτεΐνη α) και ποιος ο ρόλος της
γιατην πρόκληση καρδιαγγειακών νοσημάτων; Γνωρίζετε ότι η Lp(a) είναι
σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά από ό, τι η
χοληστερίνη και ότι η Lp(a) δεν μειώνεται με φάρμακα, αλλά μόνο με τη
λήψη βιταμίνης C και νιασίνης σε υψηλές δόσεις; Έχετε ακούσει ποτέ για
την ομοκυστεΐνη και για τον ρόλο της στην πρόκληση καρδιακής προσβολής
και εγκεφαλικού;
Είναι φυσικό να μην την έχετε ακούσει, διότι η ομοκυστεΐνη δεν
μειώνεται με φάρμακα, αλλά μόνο με τις βιταμίνες Β6, Β12 και φολικό
οξύσε υψηλές δόσεις. Γνωρίζεται τίποτα για την CRP (C-αντιδρώσα
πρωτεΐνη); Η CRP είναι ένας δείκτης φλεγμονής και προάγγελος καρδιακών
προσβολών και εγκεφαλικών. Αν και μειώνεται με τις στατίνες (τα νεότερα
φάρμακα μείωσης της χοληστερίνης), μειώνεται επίσης με ένα πιο φυσικό
συστατικό, το ιχθυέλαιο. Γνωρίζετε ότι η βιταμίνη Ε σε υψηλές δόσεις
προστατεύει την καρδιά σας;
Το μόνο που πιθανώς γνωρίζετε είναι ότι η υψηλή χοληστερίνη μπλοκάρει
τις αρτηρίες σας και ότι, για να προστατευτείτε από καρδιακή προσβολή
και εγκεφαλικό, πρέπει να τρώτε μια δίαιτα με λίγα λίπη και χοληστερίνη
και, αν αυτό δεν αρκεί, θα πρέπει να λαμβάνετε στατίνες.
Πολλές όμως επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χοληστερίνη
των τροφίμων δεν αυξάνει τη χοληστερίνη του αίματος και ότι η υψηλή
χοληστερίνη του αίματος δεν προκαλεί αθηροσκλήρωση. Αυτό που επίσης
σκοπίμως σας αποσιωπούν είναι ότι οι στατίνες έχουν τρομερές
παρενέργειες.
Μπορούν να προκαλέσουν τερατογένεση, ραβδομυόλυση (που μπορεί να
προκαλέσει τον θάνατο σε ανθρώπους), μυοπάθεια, αμνησία, βίαιη
συμπεριφορά, κατάθλιψη και αυτοκτονία, πολυνευροπάθεια, καρκίνο και
καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι απίθανο κάποιος καρδιολόγος να σας
συνταγογραφήσει βιταμίνη Β3(inositol hexanicotinate), ιχθυέλαιο,
βιταμίνη C, και βιταμίνες Β6, Β12 και φολικό οξύ για την καρδιαγγειακή
σας υγεία.
Το μόνο που θα σας συνταγογραφήσει είναι στατίνες. Αλλά γιατί, αφού
αυτές οι βιταμίνες και το ιχθυέλαιο δεν έχουν παρενέργειες και
μειώνουντον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, δεν σας τις
συνταγογραφεί; Διότι η πλειοψηφία των καρδιολόγων ενημερώνεται συνέδρια,
που χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες παρασκευής στατινών. Ο
καρδιολόγος έχει μάθει να χορηγεί μόνο στατίνες και δεν έχει ενημερωθεί
για την αξία των βιταμινών και άλλων ζωτικών θρεπτικών συστατικών στην
πρόληψητης καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού. Ας γνωρίσουμε λοιπόν
αυτάτα ζωτικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες
δενθέλουν να γνωρίζετε.
ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ (ΩΜΕΓΑ 3)
Στα πλαίσια μιας μελέτης για το Συμβούλιο Ιατρικών Μελετών 2.000
άνδρες που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ακολούθησαν μία από τρεις
δίαιτες. Στο τέλος των τεσσάρων χρόνων εκείνοι των οποίων η δίαιτα
περιλάμβανε ψάρια με λίπος ή κάψουλες με ιχθυέλαια είχαν λιγότερους
θανάτους σε ποσοστό ένα τρίτο σε σχέση με εκείνους που ακολούθησαν τη
δίαιτα με χαμηλά λιπαρά ή εκείνη με πολλές ίνες (1).
Άλλες μελέτες επιβεβαίωσαν ότι τα συμπληρώματα EPA (ιχθυέλαιο)
μειώνουντα τριγλυκερίδια και την LDL, αραιώνουν το αίμα και αυξάνουν την
HDL, ενώ προστατεύουν τα λίπη του αίματος από την οξείδωση (2, 3). Ο
Dr. Saynor από την Καρδιοθωρακική Μονάδα στο Βόρειο Νοσοκομείο του
Σέφιλντ έδωσε σε εθελοντές 20 ml EPA για πέντε εβδομάδες και παρατήρησε
επίσης πτώση των τριγλυκεριδίων και αύξηση της HDL. Συνέχισε τη μελέτη
του παρακολουθώντας πάνω από 100 ασθενείς με καρδιακά προβλήματα για
περισσότερο από ένα χρόνο. Τα συμπληρώματα EPA είχαν ως αποτέλεσμα όλα
σχεδόν τα άτομα να φτάσουν σε κανονικά επίπεδα τριγλυκεριδίων και
σεμεγάλη μείωση της ανάγκης για φαρμακευτική αντιμετώπιση της στηθάγχη
ς(4).
Το EPA παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής στα
τοιχώματα των αρτηριών και στον έλεγχο της αντίστασης στην ινσουλίνη. Το
ιχθυέλαιο μειώνει τη C-reactive protein (CRP). Η C-reactive protein
είναι ένας δείκτης φλεγμονής και προάγγελος καρδιακών
προσβολών,εγκεφαλικών και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Πρόσφατες μελέτες
δείχνουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα ωμέγα-3 παρουσιάζουν
σημαντική μείωση στους θανάτους από καρδιαγγειακά.
Αυτό οφείλεται στο ότι μειώνουν τις αρρυθμίες και προλαμβάνουν τους
θρόμβους. (5). Γιατί λοιπόν οι γιατροί δεν συνταγογραφούν ιχθυέλαιο,
αλλά μόνο στατίνες; Διότι το ιχθυέλαιο είναι μια φυσική ουσία που δεν
πατεντάρεται σε αντίθεση με τις στατίνες που αποφέρουν εκατομμύρια κέρδη
στις φαρμακευτικές εταιρείες.
ΜΑΓΝΗΣΙΟ
Όταν υπάρχει έλλειψη μαγνησίου συμβαίνουν σπασμοί στη στεφανιαία
αρτηρία. Αυτή είναι μια πιθανή εξήγηση ενός αριθμού θυμάτων καρδιακής
προσβολής, τα οποία στη νεκροψία δεν φαίνεται να έχουν ολική απόφραξη
της αρτηρίας.
Είναι γνωστή η σχέση του χαμηλού επιπέδου μαγνησίου με τον υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα θύματα καρδιακής προσβολής έχουν συνήθως 30% λιγότερο μαγνήσιο και περισσότερο ασβέστιο από το κανονικό.
Είναι γνωστή η σχέση του χαμηλού επιπέδου μαγνησίου με τον υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα θύματα καρδιακής προσβολής έχουν συνήθως 30% λιγότερο μαγνήσιο και περισσότερο ασβέστιο από το κανονικό.
Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι επίσης υψηλότερος στα μέρη του κόσμου
που είτε η διατροφική πρόσληψη μαγνησίου είτε η περιεκτικότητα του
νερού σε μαγνήσιο είναι χαμηλή. Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων είναι
χαμηλότερος σε περιοχές με σκληρό νερό, το οποίο περιέχει περισσότερο
ασβέστιο και μαγνήσιο.
Ένας από τους βασικούς ρόλους του μαγνησίου, σε συνδυασμό με το
ασβέστιο, είναι ο έλεγχος της σύσπασης και χαλάρωσης των μυών (6). Το
μαγνήσιο εξασφαλίζει την ακεραιότητα του αρτηριακού τοιχώματος
ελέγχοντας την πίεση του αίματος. Κρατά τον ρυθμό της καρδιάς σταθερό,
βοηθώντας κατά της αρρυθμίας και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου του
αίματος.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ E
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη E, όταν λαμβάνεται σε
μεγάλες ποσότητες, προστατεύει την καρδιά μας. Οι πρώτες μελέτες για
την επίδραση της βιταμίνης E στα καρδιαγγειακά νοσήματα έγιναν τη
δεκαετία του 40 και 50 από τους Drs. Wilfred και Evan Shute, οι οποίοι
θεράπευσαν 30.000 ασθενείς με καρδιοπάθεια χορηγώντας τους βιταμίνη E με
τεράστιο ποσοστό επιτυχίας. [Σ. T.P. Το Σιτέλαιο είναι πλούσιο σε
βιταμίνη Ε στην φυσική του μορφή με όλες τις Τοκοφερόλες]
Στη μελέτη Nurses Health που περιλάμβανε περισσότερες από 87.000
γυναίκες ο Dr. Meir Stampfer και οι συνάδελφοί του στην Ιατρική Σχολήτου
Harvard και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard ανέφεραν 41% μείωση
κινδύνου για καρδιοπάθεια ανάμεσα στις νοσοκόμες που λάμβαναν βιταμίνη E
(κατά μέσο όρο 200 IU) για περισσότερο από δύο χρόνια. Η κατά μέσοόρο
κατανάλωση βιταμίνης E στην ομάδα με τον χαμηλότερο κίνδυνο ήταν 200 IU
(7).
Στη μελέτη Health Professionals Follow-up Study που περιλάμβανε
40.000 άνδρες ο Dr. EricRimm και οι συνάδελφοί του στην Ιατρική Σχολή
του Harvard και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard βρήκαν ότι οι
άνδρες που λάμβαναν βιταμίνη Ε πάνω από δύο χρόνια είχαν 37% λιγότερο
κίνδυνο για καρδιοπάθεια σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν λάμβαναν
συμπληρώματα βιταμίνης E. Η κατανάλωση της βιταμίνης E στην ομάδα με τον
χαμηλότερο κίνδυνο ήταν κατά μέσο όρο 400 IU(8).
Η μελέτη CHAOS (Cambridge Heart Anti-Oxidant Study) βρήκε ότι η
κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης E ήταν εντυπωσιακά αποτελεσματική στη
μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Η
βιταμίνη Ε μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 75%. Ο
συγγραφέας αυτής της μελέτης είπε ότι αυτός θα συνιστούσε «στους
ασθενείς με στηθάγχη και σε αυτούς που βρίσκονται σε κίνδυνο για
καρδιοπάθεια να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης Ε σε μεγάλες δόσεις»(9).
Σε μια μελέτη σε 2300 άνδρες στο Quebec οι άνδρες που λάμβαναν
διατροφικά συμπληρώματα είχαν 70% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από
ισχαιμική καρδιοπάθεια και σχεδόν 50% λιγότερο κίνδυνο για έμφραγμα του
μυοκαρδίου. Η βιταμίνη που φάνηκε πιο προστατευτική ήταν η βιταμίνη
E(10).
Ερευνητές στην Καλιφόρνια μελέτησαν την επίδραση της πρόσληψης
αντιοξειδωτικών στην εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης σε 156 άνδρες που είχαν
προηγουμένως υποβληθεί σε εγχείρηση bypass. Αγγειογράμματα έγιναν στην
αρχή και ύστερα από δυο χρόνια, για να εξακριβωθεί αν η αθηροσκλήρωση
είχε εξελιχθεί. Οι άνδρες που λάμβαναν 100 IU βιταμίνης E ή περισσότερο
είχαν σημαντικά λιγότερη εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης κατά τη διάρκεια της
μελέτης (11).
Σε μια μελέτη σε 48 υγιείς άνδρες μη καπνιστές δόθηκαν 60, 200, 400,
800 και 1200 IUβιταμίνης E τη μέρα για οκτώ εβδομάδες. Η οξείδωση της
LDL μειώθηκε στους άνδρες που λάμβαναν 400 IU ή περισσότερο βιταμίνης E,
αλλά όχι σε αυτούς που λάμβαναν μικρότερες δόσεις. Από τη μελέτη αυτή
φάνηκε ότι το ελάχιστο ποσοστό της βιταμίνης E που χρειάζεται γιατην
αναχαίτιση της οξείδωσης της LDL είναι 400 IU (12). Μη λαμβάνετε
συνθετική βιταμίνη Ε, αλλά φυσική βιταμίνη Ε, που να περιέχει και τις
τέσσερεις τοκοφερόλες.
ΝΙΑΣΙΝΗ (ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β3)
Η νιασίνη είναι μια βιταμίνη που η συμβατική ιατρική θεωρεί ότι είναι
φάρμακο. Στην πραγματικότητα είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο
μείωσης της χοληστερίνης. Για τους ανθρώπους που έχουν ήδη μια καρδιακή
προσβολή η νιασίνη βελτιώνει την πιθανότητα να μείνουν ζωντανοί καλύτερα
από τα συνταγογραφόμενα φάρμακα (13). Αυτό ήταν το συμπέρασμα από μια
μελέτη,το Coronary Drug Project, που έβαλαν το συστατικό αυτό να
συγκριθεί με δύο φάρμακα, το clofibrate και τη cholestyramine, για να
καθορίσει ποιο καλύτερα αποτρέπει μια μη θανατηφόρο καρδιακή προσβολή
και μακραίνει την επιβίωση μετά από μια καρδιακή προσβολή.
Μερικά χρόνια μετά που οι θεραπείες είχαν σταματήσει, το ποσοστό
θανάτου ήταν χαμηλότερο μόνο σε αυτούς που είχαν πάρει νιασίνη (14). Η
νιασίνη μειώνει την LDL 10-25% και αυξάνει την χαμηλή HDL πάνω από 31%
(15). Μειώνει την υψηλή Lp(a) (λιποπρωτεΐνη α, η οποία αποτελεί
ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά), ενώ κανένα φάρμακο δεν
υπάρχει για τη μείωσή της. Μειώνει επίσης τα υψηλά τριγλυκερίδιααπό
20-50% (16). Κάνει τα κύτταρα του αίματος λιγότερο κολλώδη και άρα
μειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων, συνεπώς και καρδιακής
προσβολής.
Τότε γιατί δεν τη συνταγογραφούν οι γιατροί; Διότι η
νιασίνη χρησιμοποιήθηκε σαν φάρμακο, η αρμονία του σώματος αγνοήθηκε
και συνταγογραφείτο αρχικά σε υψηλές δόσεις των 3 γραμμαρίων και άνω.
Έτσι προκαλούσε αύξηση του σακχάρου του αίματος σαν τον διαβήτη,
προβλήματα του ήπατος, αύξηση του ουρικού οξέος και κοκκίνισμα στο
δέρμα. Αν χορηγείτο όμως αρχικά σε χαμηλές δόσεις και σταδιακά
αυξάνονταν, τότε δεν θα υπήρχαν αυτές οι παρενέργειες.
Τώρα όμως είναι διαθέσιμη στο εμπόριο μια νέα μορφή της νιασίνης, η
inositolhexanicotinate, που δεν προκαλεί κοκκίνισμα και δεν έχει καμμιά
παρενέργεια. Γιατί λοιπόν δεν τη συνταγογραφούν οι γιατροί; Η νιασίνη
είναι μια απλή βιταμίνη που δεν πατεντάρεται. Οι φαρμακευτικές εταιρείες
θέλουν να χορηγούν στατίνες που τους αποφέρουν εκατομμύρια κέρδη.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
Η βιταμίνη C εξασφαλίζει την ακεραιότητα του αρτηριακού τοιχώματος
βοηθώντας στον σχηματισμό του κολλαγόνου. Είναι αντιφλεγμονώδης, όπως
φαίνεται από την ικανότητά της να μειώνει τη CRP (C-reactive protein)
στο σώμα. Η CRP είναι ένας δείκτης φλεγμονής. Η βιταμίνη C
προλαμβάνειτον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Μειώνει τα υψηλά επίπεδα
της Lp(a)(λιποπρωτεΐνης α). Έχει θεωρηθεί ότι η Lp(a) και η χοληστερίνη
παρασκευάζονται από το συκώτι, για να επισκευάσουν μικρές ρωγμές
στατοιχώματα των γερασμένων αγγείων αίματος.
Και οι δύο αυτές λιποπρωτεΐνες έχουν την ικανότητα να επισκευάζουν
αυτές τις ρωγμές. Ένας τρόπος να κάνουμε να μην παράγει τόσο πολύ Lp(a)
και χοληστερίνη είναι να παρέχουμε το σώμα με αρκετό κολλαγόνο, το οποίο
μπορεί επίσης να επισκευάσει τις ρωγμές.
Ένα κοκτέιλ βιταμίνης C, L-lysine και L-proline παρέχει στο σώμα
μεγάλες ποσότητες κολλαγόνου, που βοηθούν να διατηρούνται τα
τοιχώματατων αρτηριών καθαρά από Lp(a) και χοληστερίνη και να μειώνονται
ταεπίπεδα και των δύο. Η αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης περιλαμβάνει
την πρόσληψη βιταμίνης C και του αμινοξέος λυσίνη, τα οποία σε συνδυασμό
αποτρέπουν την προσκόλληση της Lp(a) στα τοιχώματα των αρτηριών και
συντελούν επίσης στην απομάκρυνση των κατάλοιπων των αρτηριών,
εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό την αθηροσκλήρωση. Καθημερινή χρήση
βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια 25% σε
σύγκριση με αυτούς που δεν λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης C (17). Η
βιταμίνη C μπορεί να κατεβάζει την πίεση του αίματος.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6, Β12 ΚΑΙ ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ
Ο συνδυασμός των βιταμινών Β6, Β12 και φολικού οξέος μειώνει τα υψηλά
επίπεδα της ομοκυστεΐνης. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα τοξικό αμινοξύ, τα
υψηλά επίπεδα του οποίου προκαλούν καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Ήδη
το1969 ο Αμερικανός ερευνητής Kilmer McCully πρότεινε ότι η
υπερομοκυστεϊναιμία μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση (18). Βάσισε την
αντίληψή του σε νεκροψίες παιδιών με υπερομοκυστεϊναιμία λόγω
διαφορετικών σύμφυτων προβλημάτων του μεταβολισμού. Πλην των τυπικών
ευρημάτων σε αυτά τα παιδιά ο McCully παρατήρησε ότι όλες οι αρτηρίες
τους ήταν τόσο αθηροσκληρωτικές όσο στους ηλικιωμένους ανθρώπους.
Η υπόθεσή του έχει επιβεβαιωθεί με διάφορους τρόπους από άλλους
ερευνητές. Για παράδειγμα πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή
ομοκυστεΐνη είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή
ασθένεια και ότι οι άνθρωποι με υψηλή ομοκυστεΐνη είναι πιο
αθηροσκληρωτικοί από τους ανθρώπους με χαμηλή ομοκυστεΐνη. Ένα ισχυρό
επιχείρημα είναι ότι ο McCully έχει επιτύχει να παράγει αθηροσκλήρωση σε
πειραματόζωα ταϊζοντάς τα ή κάνοντάς τους ένεση με ομοκυστεΐνη.
Στη Physicians’ Health Study αυτοί που ανάμεσα στους 15.000
συμμετέχοντες γιατρούς που είχαν επίπεδο ομοκυστεΐνης 15 ή
περισσότεροήταν τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν καρδιακή προσβολή από ό,
τι αυτοί με τα χαμηλότερα επίπεδα.
Αυτοί με επίπεδο 12 ήταν δυο φορές πιο πιθανό να έχουν καρδιακή προσβολή σύμφωνα με την έρευνα του Dr. Meir Stampfer και των συνεργατών του στο Harvard School of Public Health.
Αυτοί με επίπεδο 12 ήταν δυο φορές πιο πιθανό να έχουν καρδιακή προσβολή σύμφωνα με την έρευνα του Dr. Meir Stampfer και των συνεργατών του στο Harvard School of Public Health.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και ιδιαίτερα το φολικό οξύ, η B6
καιη B12 μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης. Αλλά οι
φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν κανένα κίνητρο να χρηματοδοτήσουν έρευνα
στην ομοκυστεΐνη, διότι αυτή μειώνεται με βιταμίνες και άρα με ουσίες
που δεν πατεντάρονται.
Σε μια μελέτη του Dr. Daniel Hackam και των συνεργατών του στο
Siebens-Drake/Robarts Research Institute στο Λονδίνο στο Οντάριο οι
συμμετέχοντες λάμβαναν 2,5 mg φολικού οξέος, 25mg B6 και 250 mcg B12
κάθε μέρα για ένα χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι καθυστέρησαν και ακόμα
αντέστρεψαν τη θρόμβωση των καρωτίδων, που φέρνουν αίμα στον εγκέφαλο
μειώνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό (19).
Μια Βρετανική μελέτη του 2002 έδειξε ότι η καθημερινή πρόσληψη 800 mc
gφολικού οξέος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και
εγκεφαλικό (20). Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη η καθημερινή λήψη 2,5 mg
φολικού οξέος δεν βοήθησε στην μείωση της επανεμφάνισης των εγκεφαλικών
σε ανθρώπους που είχαν ήδη ένα εγκεφαλικό. Αλλά ο επικεφαλής ερευνητής
σε αυτή τη μελέτη, ο Dr. James Toole, διευθυντής του Stroke
ResearchCenter στο Wake Forest University στο Winston-Salem στη Βόρεια
Καρολίνα, πιστεύει σε μια προληπτική στρατηγική κατά των εγκεφαλικών
αρχίζοντας να παίρνουμε υψηλές δόσεις φολικού οξέος στα τριάντα μας από
το να περιμένουμε ώς τα εξήντα μας (21).
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ
Δεν είναι στην πραγματικότητα η LDL που προκαλεί βλάβη, είναι η
οξειδωμένη από τις ελεύθερες ρίζες LDL. Η οξειδωμένη LDL είναι η LDL που
έχει αντιδράσει με οξυγόνο. Η υπόθεση της οξειδωμένης LDL αναπτύχθηκε,
για να εξηγήσει πώς άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα LDL παθαίνουν
καρδιοπάθεια.
Σύμφωνα με τη θεωρία της οξειδωμένης LDL δεν είναι το επίπεδο της LDL
που έχει σημασία, είναι το επίπεδο της οξειδωμένης LDL στην
κυκλοφορίατου αίματος που είναι σημαντικό. Έτσι, αν καταναλώνουμε
συστατικά που δρουν ως αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη E, βήτα-καροτίνη
και βιταμίνηC, θα σταματήσουμε την LDL να γίνει οξειδωμένη και θα
προλάβουμε την καρδιοπάθεια.
@Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Συγγραφέας του βιβλίου «Χοληστερίνη Ενας Σύγχρονος Μύθος»
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Κινητό: 6978464608 Email: dimopmar@otenet.gr