"...τ' αληθινό μπόι τ' ανθρώπου μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς..." Γιάννης Ρίτσος --- "...το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει αυτό..." Martin Luther King --- "..από μεν ησυχίης και ραθυμίης ή δειλίη αύξεται, από δε τής ταλαιπωρίης και των πόνων αι ανδρείαι... Ιπποκράτης --- "...είναι αδύνατο να θεωρείται ελεύθερος αυτός που είναι δούλος στα πάθη του και κυριαρχείται από αυτά..." Πυθαγόρας
  • Ο καρκίνος είναι ένας μύκητας ... ΚΑΙ είναι ιάσιμος!

  • Πατρίδα δεν είναι το κράτος

  • Θεραπεύστε το πεδίο σας – Θεραπεύστε το σώμα σας

  • Έχουμε φτάσει στο σημείο...Τώρα!

  • Το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης - μια άλλη προσέγγιση

  • Η άγνωστη γνωστή πραγματικότητα που ζούμε!

  • ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΟΥ!

  • ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ!!!

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Η εμπιστοσύνη στον θεσμό της Ε.Ε. πέφτει κατακόρυφα

http://3.bp.blogspot.com/-90FZpcLe_lU/UXqjKCgOv-I/AAAAAAAAAB4/JBa7bfm3YHY/s320/EU-flags-009.jpgΔημοσκόπηση που έγινε στις έξι μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φανερώνει πως οι πρόσφατες ανακοινώσεις για κουρέματα προκαλούν αυξανόμενες τάσεις Ευρωσκεπτικισμού ανάμεσα στους πολίτες.
 
Νέα στοιχεία φανερώνουν πως η
εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον θεσμό της Ε.Ε. και την δημοκρατική του εγκυρότητα, στις έξι από τις μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε., έχει πέσει κατακόρυφα, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
 
Μέσα από την οικονομική και νομισματική κρίση όπως και την κρίση χρεών, την εξάρθρωση προϋπολογισμών, τις περικοπές δαπανών και τα κουρέματα φτωχών εθνών από τα πιο πλούσια, ο Ευρωσκεπτικισμός έχει μεγαλώσει πλέον σε απειλητικά επίπεδα για πολλές από τις νυν κυβερνήσεις χωρών της Ε.Ε.
 
Βάσει των στοιχείων που έχει συλλέξει ο οργανισμός δημοσκοπήσεων της Ε.Ε. Eurobarometer, η εμπιστοσύνη προς την Ε.Ε σε χώρες που ιστορικά ήταν εξαιρετικά υπέρ της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Γερμανία και η Ιταλία, έχει πέσει κατακόρυφα.
Credit: Guardian graphics
Βάσει δηλώσεων του Jose Ignacio Torreblanca, επικεφαλή του γραφείου ECFR στην Μαδρίτη, η αντίδραση του κόσμου είναι έντονη ανεξαρτήτως του αν προέρχονται από κράτη δανειστών ή οφειλετών, αφού αισθάνονται πως η ίδια τους η δημοκρατία υποσκάπτεται από την κρίση του ευρώ.
 
Η πιο θεαματική πτώση εμπιστοσύνης προς το οικοδόμημα της Ε.Ε. παρουσιάζεται στην Ισπανία όπου ο τραπεζικός τομέας και η αγορά ακινήτων έχουν εντελώς καταρρεύσει και η ανεργία έχει φτάσει σε ιστορικά ψηλά επίπεδα. Ως αποτέλεσμα των όσων συμβαίνουν το 72 τοις εκατόν των Ισπανών δηλώνει πως έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς την Ε.Ε., το τριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το 2007.
 
Στην Γερμανία το 59 τοις εκατόν του πληθυσμού δεν εμπιστεύεται το θεσμό της Ε.Ε. ενώ στην Γαλλία μέχρι και το 56 τοις εκατόν. Στην Ιταλία δε, η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια φτάνοντας το 53 τοις εκατόν.
 
Μια ξεχωριστή μελέτη που διεκπεραιώθηκε από ακαδημαϊκούς ερευνητές σε όλη την Ευρώπη, αποδεικνύει πως τα θεαματικά ψηλά ποσοστά ανεργίας που παρατηρούνται σήμερα στην Ευρώπη, όπως επίσης και τα συναισθήματα αγωνίας και ανασφάλειας που διέπουν τους πολίτες της Ε.Ε., έχουν κλονίσει την πίστη των λαών απέναντι στο οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Την Δευτέρα, ο Μπαρόζο δήλωσε, πως τα μέτρα λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί, κυρίως με την πίεση του Βερολίνου, έχουν φτάσει στα όρια της «πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής» κάνοντας τα μη-βιώσιμα. Μια μέρα μετά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Βρυξελλών, ανακάλεσε τα πιο πάνω σχόλια.
 
(...)Χώρες αναγκάζονται να δέχονται κουρέματα από την «τρόικα», δηλαδή από μια ομάδα τεχνοκρατών και οικονομολόγων από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτά αποτελούν βήματα ομοσπονδοποίησης και μια προσπάθεια να μετατρέψουν την Ε.Ε από μια οικονομική σε μια πολιτική ένωση.
 
Ο Μπαρόζο δήλωσε ήδη δύο φορές αυτή τη βδομάδα, ότι η ομοσπονδοποίηση είναι η μόνη απάντηση στην σημερινή Ευρωπαϊκή κρίση οικονομίας και εμπιστοσύνης. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ δε, απαρνούμενη τις οποιεσδήποτε φοβίες για Γερμανική «ηγεμονία» στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη, δήλωσε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παραδώσουν πρακτικά την ισχύ τους στις Βρυξέλλες.
 
Όπως η τελευταία δήλωσε, σε μια αντιπαράθεση με τον Πολωνό πρωθυπουργό Donald Tusk, «Αν θέλουμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα και μια κοινή Ευρώπη, πρέπει να παραδώσουμε συνήθειες που έχουμε κερδίσει με σκληρό αγώνα… Πρέπει δηλαδή εν τέλει να δεχτούμε πως στο τέλος η Ευρώπη, έχει τον τελικό λόγο σε ορισμένα πράγματα».
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες Αναρτήσεις