Έπεσε
στα χέρια μου, και την διάβασα, μια πολύ ενδιαφέρουσα αλλά κυρίως πολύ
αποκαλυπτική συνέντευξη του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, του κ.Κερίμ
Ουράς, στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (Anadolu). Πολλοί
απορούν γιατί εδώ και σχεδόν μισό αιώνα δεν μπορεί να λυθεί το κυπριακό,
αλλά και γιατί το Αιγαίο είναι το άλλο μεγάλο πρόβλημα στις σχέσεις μας
με την Τουρκία. (Ίσως να φταίνε οι πολλές τσιπούρες που υπάρχουν στα
γαλανά νερά του, ίσως όμως να μην είναι αυτός ο λόγος).
Την απάντηση μας δίνει ο πρέσβης, που θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι και αυτός μέλος της λέσχης των «συνομωσιολόγων» όπως πολλοί εδώ στην Ελλάδα, κυρίως εγκάθετοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί, αποκαλούν εκείνους που εδώ και χρόνια μιλάνε για μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτουν η Ελλάδα και η Κύπρος. Λέει λοιπόν ο πρέσβης : «Κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού είναι οι φυσικοί πόροι και το κλειδί για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι η επίλυση του Κυπριακού. Το Κυπριακό είναι ένα θέμα που περιμένει λύση 50 χρόνια και το κλειδί για την επίλυση του είναι οι υδρογονάνθρακες, το νερό και οι φυσικοί πόροι που σχηματίζονται από το ρεύμα»
Και στην συνέχεια βάζει το κερασάκι στην τούρτα, προσθέτοντας ότισε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού «θα υπάρξει μια ταχεία είσοδος στην οδό επίλυσης των θεμάτων του Αιγαίου».
Είναι λοιπόν προφανές ότι τα κοιτάσματα, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα, στο Ιόνιο, στην Κρήτη και στο Αιγαίο, που είναι γνωστά στους ενδιαφερομένους από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ήταν η πηγή των δεινών της χώρας μας που κατέληξε σήμερα να την δανείζουν με το στανιό πολλά δισεκατομμύρια ώστε να την έχουν στο χέρι και να της αποσπάσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τόσο η χώρα μας όσο και η Κύπρος δέχτηκαν και δέχονται οικονομικό πόλεμο με αιχμή του δόρατος τον αναγκαστικό δανεισμό και τα απανωτά μνημόνια.
Νομίζω ότι ο τούρκος πρέσβης τα λέει μια χαρά. Όσο για τους έλληνες πολίτες καιρός είναι να καταλάβουν ότι παίζεται πολύ χοντρό παιχνίδι στην πλάτη μας και να πράξουν αναλόγως.
Γιάννης Δαραβίγκας