Ιδιαίτερα
θετική εικόνα έχει η τρόικα αλλά και σύσσωμη η ΕΕ για τη μέχρι σήμερα εφαρμογή
του μνημονίου από τις κυπριακές αρχές. Όπως ανέφερε ανώτατη πηγή της ΕΕ, η
τρίτη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος από την τρόικα, είναι θετική αφού
έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε όλους τους τομείς, αφού οι κυπριακές αρχές
όχι
απλά εφάρμοσαν τις πρόνοιες του μνημονίου αλλά ξεπέρασαν κιόλας τους
στόχους που έχουν τεθεί. Μάλιστα όπως ανέφερε η ίδια πηγή, αν και η Ιρλανδία
αποτελούσε μέχρι σήμερα παράδειγμα ως προς την εφαρμογή του μνημονίου, η
εμπειρία της τρόικας στην Κύπρο δεν έχει προηγούμενο.Σταθεροποιείται το χρηματοπιστωτικό σύστημα
«Πάνω κάτω», το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί ανέφερε η ίδια πηγή, λέγοντας ότι η Τράπεζα Κύπρου, υπό τον νέο της CEO, με την αποδέσμευση των 900 εκ. Ευρώ, την πώληση της θυγατρικής της στην Ουκρανία, έχει καταφέρει να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τα ρίσκα και να αυξήσει τη ρευστότητα της.
Πρόοδος σημειώνεται και στον Συνεργατισμό, πρόσθεσε, όπου με τον νέο CEO, έχει καταθέσει στην Κομισιόν το σχέδιο αναδιάρθρωσης και πλέον αναμένει το πράσινο φως ώστε να κατατεθούν τα χρήματα που είναι ήδη κατατεθειμένα στην Κεντρική Τράπεζα για την ανακεφαλαιοποίηση της. Τόνισε ότι υπάρχει ικανοποίηση και για το πλάνο συγχώνευσης των υποκαταστημάτων, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο. Ικανοποίηση υπάρχει και για το νέο κώδικα παροχής δανείων ο οποίος βελτιώνει σε σημαντικό βαθμό ένα προβληματικό και αδύναμο κομμάτι του Συνεργατισμού.
Παρόλα αυτά, είπε, υπάρχουν αρκετές προκλήσεις στο τραπεζικό σύστημα, η σημαντικότερη από τις οποίες είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Aυτό, ανέφερε, προϋποθέτει πρώτα απ΄όλα δράση από μέρους των τραπεζών, με την έκδοση νέων οδηγιών ή νέου κώδικα, ο οποίος αναμένεται να προκύψει το αμέσως επόμενο διάστημα. Επιπλέον, πρόσθεσε, θα πρέπει να ετοιμαστεί και η σχετική νομοθεσία.
Εξελίξεις στα περιοριστικά μέτρα
Σε ότι αφορά τα περιοριστικά μέτρα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι στόχος είναι η άρση τους, με τρόπο όμως που να μην επηρεάσει τη σταθερότητα του συστήματος. Μέχρι στιγμής, έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις που τέθηκαν ώστε να περάσουμε στη δεύτερη φάση του οδικού χάρτη και σύντομα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις. Πάντως ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, προανήγγειλε σημαντικές χαλαρώσεις από βδομάδας.
Ξεπεράστηκαν οι στόχοι στα δημοσιονομικά
Όπως προαναφέραμε, οι στόχοι στον τομέα των δημοσιονομικών έχουν ξεπεραστεί, οπότε το 2014 ξεκινά από καλύτερο σημείο απ' ότι αναμενόταν. Επιπλέον δεν αναμένεται να προκύψουν επιπλέον μέτρα εντός του 2014, πέραν της εφαρμογής του προϋπολογισμού, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο.
Οι καθυστερήσεις
Οι καθυστερήσεις εντοπίζονται σε τέσσερα σημεία:
1. Η ψήφιση νομοθεσίας για τις αποκρατικοποιήσεις ο οποίος έπρεπε ήδη να είχε ψηφιστεί. Εντούτοις υπάρχει συμφωνία με τις κυπριακές αρχές και αυτό θα γίνει πριν από το τέλος του μήνα, αφού αποτελεί προϋπόθεση για την επόμενη δόση.
2. Ο νόμος «ομπρέλα» για τη δημοσιονομική ευθύνη, κάτι που επίσης συμφωνήθηκε όπως ψηφιστεί πριν την επόμενη δόση.
3. Καθυστερήσεις υπάρχουν και στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος όπου αν και έγινε αρκετή δουλειά χρειάζεται και άλλη. Πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα και για αυτό μέχρι στιγμής επιδεικνύεται κατανόηση
4. Καθυστέρηση υπάρχει ως γνωστόν και στο ζήτημα του ΓΕΣΥ, όπου ο οδικός χάρτης θα έπρεπε να ετοιμαστεί μέχρι τον Ιανουάριο. Ωστόσο οι κυπριακές αρχές ζήτησαν περισσότερο χρόνο και συμβουλές από άλλα μέρη, οπότε δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Tέλος όπως ανέφερε η ίδια πηγή, εάν οι κυπριακές αρχές συνεχίζουν να εφαρμόζουν με αυτούς τους ρυθμούς το μνημόνιο, η Κύπρος θα επανακτήσει την αξιοπιστία της. Tόνισε επίσης την ανάγκη οι κυπριακές αρχές, σε συνεργασία με επιστήμονες και ακαδημαϊκούς, να καταλήξουν σε ένα στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης που να περιλαμβάνει και συγκροτημένο πλάνο προσέλκυσης επενδύσεων.